Ha deszkavásárlás előtt állsz, és már rutinos SUP-os vagy, akkor felmerülhet a kérdés, hogy túra SUP-ot vagy Race (verseny) SUP-ot vegyél.

Ezzel kapcsolatban az autóvásárlás jut eszembe, ott is kompromisszumot kell kötni. Nagy autó kell, amibe belefér sok cucc, vagy valami gyors járgány, ami pikk-pakk elvisz bárhová?

Ha most a személyes preferenciámról kellene írnom, akkor egyértelműen a túra SUP-ot javasolnám. Én, legtöbbször lajhár tempóban, a Balatont csodálva, a napsütést élvezve szeretek lapátolni. Ha ezt már meguntam, akkor jön a deszkán napozás, jógázás rész. Csak semmi sietség, fő a chill. Valljuk be, ehhez aztán tényleg luxus lenne beruházni egy race deszkára :), ráadásul fennmaradni sem lenne olyan könnyű rajta. 

Erre bármilyen deszka jó! 😀

Tavaly nyáron egyébként Balatonfenyvesen kipróbáltam egy 14′-es BASS verseny deszkát. A kíváncsiság hajtott, mert hihetetlenül keskenynek tűnt ez a SUP. Gondoltam ki kellene próbálni, hogy egyáltalán meg tudok-e állni rajta. Igazi kihívás rajta maradni, evezni és elindulni. Az összes izomsejtem beszállt a munkába, hogy fent maradjak. Egész jól tudtam vele evezni, de leginkább az tetszett, hogy kihívás volt és csak az evezésre koncentráltam. Semmi másra nem tudtam figyelni, ez nagyon jó volt, egy rövid, edzés jellegű evezésre tökéletes, de túrázni már nem indultam volna el vele.

Na, de, aki éppen dilemmában van és amiatt forgolódik álmatlanul éjszaka, hogy verseny SUP-ot vagy túra SUP-ot vegyen, annak adunk néhány támpontot, tanácsot a választást illetően.

Szélesség, gyorsaság és egyéb nyalánkságok

Az első és talán legfontosabb, hogy tudd milyen evezésre szeretnéd használni a SUP-ot. Ezután jöhet a további szempontok vizsgálata.

Az egyik legnagyobb különbség a verseny és a túra SUP között, az a szélességük. A touring deszkák szélessége 29-34” (73-86 cm), míg a race deszkák 24-28” (60-71 cm) szélesek.

A szélesség stabilitást ad, ez jó lehet, ha kezdő vagy, viszont ezáltal lomhább is lesz a SUP. A szélesség miatt, több vizet fog és emiatt mindenképpen lassabb lesz. (Nyilván az evezési technika is számít!)

A deszkák hossza is meghatározó: minél hosszabb, annál jobban tovább tudsz vele siklani, és annál jobban tartja az egyenes irányt, ebből következik, hogy nehezebb vele fordulni. Persze egy idő után ezt is meg lehet tanulni.

A túra deszkák szélességüknél fogva stabilabbak és arra is alkalmasak, hogy akár több cuccot vigyél magaddal. Az ilyen típusú deszkákon több rögzítési pontot, gumizsinórt találsz, sokszor nem csak a deszka orránál, hanem a végén is. A gumikötél alatt kényelmesen elfér egy vízálló táska vagy egy palack víz, de egy kisebb sátor, hálózsák is rögzíthető.

A profi verseny deszkákon (merev), nincs lehetőség cuccokat rögzíteni. A felfújható verziókban is sokkal limitáltabbak az opciók, mint a touring deszkák esetében.

Kényelem vagy edzés?

Mindkét típus sokkal jobb haladási lehetőséget biztosít, mint a nagyon széles all-round deszkák, de amíg az egyik kényelmet és pakolási lehetőséget is nyújt, addig a másik a teljesítményre van kihegyezve.

Ha ténylegesen edzésre szeretnéd használni a SUP-odat, akkor jó választás egy 14 láb hosszú, keskeny verseny SUP, de ebben az esetben a le kell mondanod a szélesség adta kényelemről, és a sok felszerelés szállításáról.

Abban az esetben, ha túrákat is tennél, esetleg vadkempinges evezésre is vállalkoznál, akkor a felszerelés cipelése miatt, a touring javastolt neked.

Itt is mint minden SUP vásárlás előtt azt javasoljuk, hogy próbálj ki minél több típust, gondold végig, hogy hányszor és mire használnád, mennyire vagy biztos az evezési tudásodban és ezek alapján hozd meg a döntést.

A nyári szezonban, a SUP kölcsönzőknél számos márka közül lehet válogatni és egyszerre többet is ki tudsz próbálni, akkor lehetőséged nyílik megtapasztalni a különbségeket.