A Tisza-tavon cél nélkül evezni is jó, de van néhány hely, amit mindenképpen érdemes meglátogatni. A Bölömbika kilátó 2021-óta várja az evezősöket, idén mi is meglátogattuk a Sarud és Poroszló között majdnek félúton elhelyezkedő vizi magaslatot.

Sarudról indultam az Élményfalu Kalandpartjáról, ahol a strand szélén kényelmesen vízre lehet szállni a stégről. A strand egyébként szépen van kialakítva, a család minden tagja megtalálja a számára idális sórakozási lehetőséget. Több büfé és kultúrált mosdó várja a vendégeket valamint SUP kölcsönző is üzemel a part északi végén. Reggel fél nyolckor ugyan még nem volt senki, aki kiszolgáljon, de nem is volt szükségem erre, mert a Decathlon által biztosított felszereléssel vágtam neki a túrának. Az Itiwit X500-as túra deszka és háromrészes 900-as karbon evező második bevetése volt ez.

Szinte pontosan északkelet felé (balra) kell elindulni a Poroszlói Kis-Tiszán és végéig ezt az irányt kell tartani az első kilométeren. Az út egy nádfal mellett visz, ahol néhány fa is gyökeret vert évtizedekkel ezelőtt. Az első jobbra nyíló átjáró a Sarudi medencébe visz, itt még tovább kell haladni a Kis-Tiszán. Érdemes figyelni a náadsa tövét, mert csodákat láthatsz!

1200 méter után jobbra kanyarog tovább 40-50 méter szélességben a folyó, innentől szinte végig ezt az útvonalat kell követni. A keskenyebb, nádassal övezett útvonal előnye, hogy jó védelmet biztosít a szél ellen, így hullámzás szinte biztosan nem alakul ki rajta. Ha közelebb evezünk a parthoz, akkor szélárnyékot is találunk valamelyik oldalon, a széliránytól függően. Az útvonalon majdnem végig látszik az újlőrincfalvi kikitő viharjelző oszlopa, így folyamatosan nyomon követheted az aktuális viharjelzési fokozatot. De ha biztosra akarsz menni, akkor használd a Tavihar appot!

Az útvonalon végig láthatod az újlőrincfalvi viharjelző oszlopot

Újlőrincfalva magasságában lesz még egy kijáró a Sarudi medence felé, de itt is érdemes maradni a folyómeder útvonalán. Ezt követően a bal oldalon kinyílik a nádas, innen már látszik a kilátó a növényzet fölött.

Itt már látszik a kilátó és jobbra a tábla is.

Itt kell kitérni jobbra, ahol a Poroszlói medence tábla is jelzi, majd az átjáró után balra kell fordulni. Még 500 métert kell halani a sulyommezőbe vágott ösvényen és már köthetünk is ki a toronynál.

A kilátó alján számtalan helyre rögzítheted a SUP-ot egy kötéllel vagy a leash-sel aztán irány a felső szint! Nagyszerű a kilátás a Tisza-tó minden irányába, végignézheted a kanyargó Kis-Tiszát és elmerenghetsz a Poroszlói medence végtelenségén.

SUP kikötve, irány a kilátó teteje!

Sarudról indulva 3,5 km az út és persze ugyanaennyi vissza is. Könnyű túra lehet ez a SUP túrázással ismerkedőknek. Az útvonal végig közel megy a parthoz, nincs nagy távolság a szárazfölddel. Fontos tudnod: a Tisza-tavon a mentőmellény viselése kötelező a leash pedig erősen ajánlott, főleg, ha egyedül indulsz túrázni.

A visszafelé azonos útvonalat választottam, de lehet menni Újlőrincfalva felé is a part mellett vagy a nyílt vízen. Mivel hétköznap voltam így szinte semmilyen forgalom nem volt, két mótorcsónakkal találkoztam összesen utan során. Ajánlom ezt az útvonalat kezdőknek is, mert 2 óra alatt simán teljesíthető egy allround deszkával is. Korábban voltunk a Fattyúszerkő kilátónál is azt a cikket itt olvashatod el.

A 7,5 km-es távot 5,3 km/h-ás átlagsebességgel teljesítettem, pedig sokszor megálltam fotózni, videózni. Az X500 nagyon jó siklási tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű megindítani és tartani vele a tempót. 79 cm-es szélessége miatt kellően stabil, pakolni is lehet rá, az első gumikötél alatt óriási hely van. Már elsőre meglepett a gyorsasága, de megyek még vele és lesz részletes teszt is erről a túra deszkáról.

A teljes útvonal:

Szponzorált tartalom