A SUP-ozást az emberek többsége a nyárhoz és a meleghez köti. Valóban sokkal jobb bikiniben vagy shortban deszkára pattanni és élvezni a hullámokat, de a jó hír az, hogy a rossz idő beköszöntével sem kell feltétlen lemondani az SUP evezésről.

Ezekre figyelj, ha hideg időben indulsz lapátolni:

1.Maradj a part közelében

Evezz minél közelebb a parthoz. Ha esetleg beleesnél a vízbe, akkor nem mindegy, hogy milyen gyorsan jutsz ki a szárazföldre. A hideg vízben úszni, egészen más, mint nyáron. A kihűléssel mindenképp vigyázni kell. Érdemes olyan időben kimenni, amikor nyugisabb a víz, így még inkább elkerülhető, hogy bele ess.

2. Használd a leash-t

A leash használata nem alap dolog. A tavi evezéseknél nem igazán szokták használni az emberek. Viszont ha télen, hideg időben SUP-olsz, akkor mindenképp használd! Ezzel biztonságban magadhoz ”rögzítheted” a deszkádat.

3. Viselj megfelelő ruházatot

Arra az esetre, ha beleesel a vízbe, mindenképp figyelj arra, hogy olyan ruhában menj evezni, ami minél jobban véd. Ha jobb időben mész evezni, amikor nyugisabb a víz, akkor persze kisebb az esélye, hogy belesel. De mindenképpen rétegesen kell öltözni. Az alsó réteg legyen izzadság kivezető, majd a következő réteg olyan, ami melegen tart és véd a széltől is. Ma már lehet kapni kifejezetten téli SUP-ozásra ruházatot is.

A lábakra jó megoldás lehet akár egy téli futónadrág.  A kezedet óvd olyan kesztyűvel, amiben jól tudsz evezni. Sapka is ajánlott, mivel a fejünknél adjuk le a legtöbb hőt. Télen különösen fontos a mentőmellény, úgyhogy ezt se felejtsd otthon.

A legfontosabb, mindig legyen száraz váltóruha nálad, hogy ha vizes leszel, akkor meg tudj száradni és átöltözni!

Megoldás lehet a neoprén ruházat, ami segít melegen tartani, ha vízbe esnél, természetesen ilyenkor is át kell öltözni amint lehet.

4. Figyeld az időjárás előrejelzést

Ősszel és télen hirtelen változhat az időjárás, ezért érdemes előre megnézni, mit mondanak az időjósok. Válassz minél naposabb, szélcsendesebb időt az őszi-téli evezéshez.

Amennyiben már evezés közben kezd elromlani az idő, akkor ne akarj megküzdeni az elemekkel, hanem gyere inkább ki a partra.

Ha már az elején kétségeid vannak az időjárással kapcsolatban, akkor inkább ne indulj neki.

A biztonság az első, mentőmellény és réteges öltözék és tartalék száraz ruha!

5. Kerüld a jeget

Hideg, téli evezésnél már előfordulhat, hogy elkezdenek befagyni a tavak. Kerüld a jeget, árthat neked is és a deszkának is.

6. Sötétedés előtt érj vissza

Az őszi és téli hónapokban már korábban megy le a nap és hűl le az idő. A napnyugtát már a neten is meg tudod előre nézni, így lehet ehhez tervezni az evezést és az időben való visszatérést.

Igazán hideg víz esetén ajánlott a neoprén ruházat, akár életmentő is lehet!

7. Ne evezz egyedül

Ez télen különösen igaz, hogy ne indulj útnak egyedül. Mindig párban vagy társasággal induljatok el. Ha mégis egyedül mész evezni, értesíted a családot, barátokat, hogy mikor indulsz, merre mész és mikorra tervezed a hazajutást. Vízálló tokban legyen nálad telefon és száraz ruha!

8. Csomagolj magadnak „meleget”

Vigyél magaddal egy adag váltóruhát, törölközőt vízhatlan táskában. Az evezés végén, ha nagyon kihűltél, át is tudsz öltözni. Nem árt, ha van nálad termoszban meleg tea.

Eredeti cikk: cruisersup