Kutyakiképzőként és kutyás programszervezőként nagyon szeretem az olyan lehetőségeket, ahol kutya és gazdája különböző helyzetekben próbálhatják ki magukat, csapatként. A SUP, avagy állva evezés műfaja egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, és ehhez biztosan az is hozzájárul, hogy egy SUP deszkán bátran magunkkal vihetjük kedvencünket is. Én is részben ezért próbáltam ki, olyan hobbit kerestem, amit idősödő kutyámmal együtt is tudunk űzni, sőt, még jót is tesz neki. Aztán annyira rabul ejtett, hogy magam is túrákat kezdtem szervezni kutyásoknak.

Milyen SUP kell hozzá?

Bár különböző méretű deszkák vannak, alapvetően minél nagyobb a kutyánk, annál nehezebb lesz vele evezni, illetve annál kevésbé mozoghat a deszkán. Míg egy kisebb kutya akár mászkálhat is fel-alá, meg se érezzük, addig nagyobb társaik mozgása megbillentheti a deszkát.

Óvatosabb gazdiknak ajánlatos először kutya nélkül kipróbálni az evezést, hogy legyen némi tapasztalatuk. Fontos, hogy milyen deszkát választunk. Hazánkban főleg felfújható deszkákkal szoktunk evezni, amik szintén nagyon stabilak, de ez függ a deszka vastagságától és méreteitől is. Mindenképp ajánlatos nagyobb, stabilabb deszkával kezdeni, ami talán nem fordul olyan könnyen és nem olyan gyors, de kisebb kihívást jelent az egyensúlyozásban.

Hogyan fogjunk neki?

Az élvezetes evezéshez jó, ha kutyánk ismeri a helyben maradás koncepcióját és az se árt, ha figyel ránk, nem indul neki, amikor kedve szottyan. Azok a kutyák, akik amúgy is érzékenyebbek az utazásra, a mozgó, bizonytalanabb talajra, eleinte félelmetesnek találhatják a SUP mozgását, velük akár már az evezés előtt hetekkel érdemes gyakorolni mozgó felületeken a helyben maradást. Például felfújható fitness eszközökön, gurulós kocsin, vagy hintaágyon. Mindezt nagyon fokozatosan, nem erőltetve, hanem apró lépésenként megerősítve, figyelve a biztonságra. Azaz pl. lefektetjük a kutyát egy polifoam-ra, kiadjuk a maradj vezényszót (amit már ismer) és nagyon finoman megmozdítjuk alatta a fekhelyet. Ha nem mozdult el, dicséret, jutalom. És így tovább, míg már intenzívebb mozgásnál sem áll fel, ijed meg a kutya.

Az evezés előtt a kutyát érdemes megsétáltatni és lefárasztani, hiszen itt neki többnyire a deszkán nyugodtan kell maradnia, hacsak nem azt tervezzük, hogy úsztatjuk magunk mellett. Első alkalommal érdemes még a parton felvinni a kutyát a deszkára, szokja a helyzetet (persze ilyenkor a szkeg ne legyen benne).

A kutyára tegyünk olyan mentőmellényt, vagy hámot, aminél fogva meg is lehet emelni kicsit, erre szükség lehet.

Az indulásnál két opció van és jó, ha eleinte van segítségünk.

Ha partról indulunk

Kérjük meg a segítőt, hogy fogja meg a kutyát, szálljunk fel a deszkára és üljünk le úgy, hogy a kutya elférjen majd előttünk. Aztán egyik kezünkkel húzzuk a deszkát a part felé, ezzel stabilizálva és hívjuk kedvencünket. Készülhetünk pár falattal is, és a segítő is jól jön ilyenkor. Amint a kutya a deszkán van, ültessük le és fogjuk meg, majd minél előbb távolodjunk el a parttól. Erre azért van szükség, mert a part közelében a kutyák hajlamosak kitalálni, hogy ők inkább kimennek, ha elsőre ijesztőnek találják a helyzetet és utána sokkal nehezebb újra megpróbálni.

Indulás kutyával a stégről

Eleinte csak a kutyára figyeljünk, hogy ő hogyan érzi magát. Beszélhetünk hozzá nyugodt, mély hangon, vagy adhatunk neki jutalomfalatokat, akár olyan rágcsálnivaló finomságot is, ami nem okoz kárt a deszkában. Csak akkor térdeljünk fel, vagy álljunk fel, ha a kutyánk már megszokta a helyzetet. Sokan az első evezés alkalmával végig ülni szoktak, ezzel sincs semmi gond.

Ha a vízből indulunk

Menjünk be addig a vízbe, hogy a szkeg már ne érjen le. Egyik kezünkkel fogjuk meg a deszkát és egyik lábbal térdeljünk rá, ezzel stabilizálva. Hívjuk a kutyát és másik kezünkkel a mellénynél fogva segítsük fel a deszkára. Kisebb kutyáknál fel is rakhatjuk. Amint a kutya fent van, üljünk fel minél előbb mi magunk is, fogjuk a kutyát és itt is minél előbb menjünk kicsit beljebb. Amire figyeljünk, hogy a kutya ne ugrándozzon fel le, illetve ha két lábbal rááll, és nem fogjuk a deszkát, akkor eltolja, ezt kerüljük.

Ha vízből indulsz, akkor segíts neki felszállni a SUP-ra

Kutya nélkül középen kell állni a deszkán, kutyával azonban figyelembe kell venni az ő súlyát. Én jobb szeretem magam előtt tartani a kutyát és én kicsit hátrébb állok, de akkor sincs gond, ha a lábunk között van, vagy mögöttünk.

Mi van, ha a kutya beesik a vízbe?

Először is, ne ijedjünk meg. A kutyák jó úszók (kivéve egyes fajtákat, ezt mindenképp érdemes még evezés előtt kipróbálni!) és bár meg tudnak ijedni ilyenkor, mi maradjunk nyugodtak. Hívjuk magunkhoz és ülő vagy inkább térdelő pozícióban segítsük a mellénynél vagy hámnál fogva a deszkára. A méret, illetve a hosszú, ázott szőr súlya itt is ellenünk dolgozik, de jó technikával nem kell nagyon erősnek lennünk.

A mentőmellényen lévő fogás vagy a hám sokat segít az emelésben

Szabad-e a kutyának ugrálni a deszkáról?

Ha a deszka szemszögéből nézzük, akkor nem. A kutyák karma ugyanis csúnyán felsérti a deszka gumírozott borítását az elrugaszkodásnál. Saját deszkájával persze mindenki azt csinál, amit szeretne, de kölcsönzős deszkával, vagy befizetett túrán erre nagyon figyeljünk! Sok helyen már ezért nem lehet kutyával evezni sajnos. Néhány négylábú vidra módra belecsúszik a vízbe, nekik több szabadságot adhatunk a menet közbeni fürdőzések terén.

A vízi világ, különösen a kacsák, nagyon izgalmasak sok kutya számára. Én mindig azt tanácsolom, hogy a SUP-olásnál vezessük be, hogy a kutya akkor jöhet fel a deszkára, ha hívom/engedem és akkor is mehet csak le róla. Kisebb kutyáknál akár pórázt is lehet használni eleinte.  A kutyás túrákon ki szoktunk kötni időnként, hogy a kutyák tudjanak szaladgálni, fürdeni, dolgukat végezni.

Minden kutya szeret SUP-olni a gazdájával?

Nem feltétlenül. Van, akinek kell egy kis idő, mint más helyzetekben is, hogy megszokja, megszeresse, mások az elejétől fogva imádják. Azokkal a kutyákkal, akik imádják a vizet és állandóan be akarnak ugrani, illetve akik nagyon kergetnék a kacsákat, kicsit nagyobb kihívás eleinte, náluk kell némi önfegyelem. A félősebb kutyáknak eleinte ijesztő lehet a helyzet, bár elég hamar megtanulják, hogy ez is csak egy „közlekedési eszköz” és jót tesz az önbizalmuknak is a félelem leküzdése. Az úszni nem szerető kutyák szokták legjobban élvezni, ők nagyon figyelnek, hogy bele ne essenek, miközben a deszkának hála olyan helyekre juthatnak el, ahova korábban nem.

Nyári melegben figyeljünk rá, hogy a kutyát időnként vizezzük be, nehogy hőgutát kapjon.

SUP dog – közös hobbi a kutyánkkal

Két évad kutyás túráival a hátam mögött azt mondanám, hogy a kutyák és a gazdák nagyrésze egyből megszereti ezt a hobbit és már egy-két rövidebb túra alatt belejönnek. Mivel kell az összhang, hogy ne boruljunk be, ez a fajta egymásra utaltság, csapatmunka izgalmas színt hoz a kapcsolatunkba, miközben új, csodás tájakra jutunk el.

Evezőbeállítás közben a kutyák már ismerkednek egymással.

Vámosi-Nagy Nóra

Programok Hatlábon alapító

Kutyakiképzőként mindig keresem az olyan új sportokat, lehetőségeket, ahova a kutyát is magammal vihetem. A sup-olást azonnal megszerettem, és idősödő kutyámmal pont jól beleillet a képbe. Amíg még aktívabb volt, nyáron úsztattam is mellette, most már csak viszem magammal. A sors úgy hozta, hogy egy váratlan lehetőség által vettem több deszkát. Mivel egyébként is szervezek kutyás programokat, beleillet a képbe, hogy a kutyával való evezést is felvegyem a listára. Maga az evezés nem bonyolult, a deszkáim nagyon stabilak, és kiképzőként a kutyák szoktatásában is tudok segíteni. Nagyon sok kutya-gazda páros kezdte nálam az evezést, sokaknak már saját deszkájuk van azóta. Jó látni, ahogy mindenkit magával ragad az élmény, ahogy megtalálják az összhangot, együtt élvezik a természet kedvencükkel.

A képek a szerző és az Art Balance Stúdió tulajdonát képezik.