A cikk aktualizálása folyamatban van a 2023. évvégi változásoknak megfelelően. Az állásfoglalást bekértük a hatóságoktól, amint megkapjuk közzétesszük, hogy mindenki szabálykövetően SUP-ozhasson.

Egyre többen evezünk állva a hazai vizeken, ezzel együtt sajnos gyakrabban találkozunk SUP-osokat érintő hírekkel, beszámolókkal a médiában is. A napokban ismét SUP-osokat kellett menteni a Balatonon és sajnos idén már haláleset is előfordult SUP használat közben. Úgy döntöttünk, hogy sorozatot indítunk a SUP biztonság témakörben. Ezekben a cikkekben igyekszünk bemutatni, a hazai szabályozást, a különböző eszközöket és technikákat, hogy mindenki nagyobb biztonságban legyen SUP-ozás közben. Az első részben a szabályokat vesszük át.

A SUP eszközök használatát itthon több törvény és rendelet szabályozza:

 • 2000. évi XLII. törvény a víziközlekedésről (1)
 • 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről szabályozza.  (2)
 • 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól (3)

Ez alapján a SUP vízi sporteszköz, használata közben mentőmellény viselése kötelező, ez a gyakorlatban is érvényes és meg is követelik a vízirendőrök a Dunán, Tiszán és a Tisza-tavon is. A folyókhoz tartozó öblök, holtágak ugyan ebbe a kategóriába esnek, tehát a mellény ott is kötelező, bár vizirendőrökkel talán kevesebbszer találkozunk.

A jelenlegi gyakorlat szerint az ellenőrzéskor nem mindig szükséges a 100N felhajtóerejű ISO 12402-4 szabványú mellény, hanem beérik az ISO 12402-5-ös 50N-os úszássegítő darabok viselésével, tehát nem elegendő, ha a deszkán van, legyen rajtad, de ez a saját érdeked is! (A balesetek elkerülése érdekében fontos lenne a helyismeret, a biztos úszástudás és egyéb biztonsági eszközök pl leash-bokapánt, használata, illetve mindenek előtt, hogy vissza tudj jutni a SUP-ra!)

A Balatonon és a Velencei-tavon az illetékes szervek állásfoglalásai alapján strandeszköznek vagy úszóeszköznek minősítik, amelynek használata egy tekintet alá esik a fürdéssel. Ezért ezen a két vízen nem követelik meg a mentőmellény vagy úszássegítő mellény használatát.

Hol lehet SUP-ozni a Balatonon?

A szabály:

„Szabad vizeken – így a Balatonon is – fürdeni bárhol lehet, ahol ez nem esik a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 2.§-ban foglalt tiltás alá.”

2. § (1) Tilos fürdeni:

 • a) hajóútban;
 • b) hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
 • c) vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
 • d) *  kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
 • e) egészségre ártalmas vizekben;
 • f) a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
 • g) vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;
 • h) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
 • i) ahol azt tiltó tábla jelzi.

Eddig a rendelet, ami a legfontosabb, hogy SUP-pal nem lehet evezni hajóútban, kikötőkben és éjszaka! Tehát nem szabad folyamatosan evezni a Duna közepén. Ha keresztezed is a hajóutat (piros és zöld bóják jelölik), akkor a lehető leggyorsabban kell megtenned! Ez a saját érdeked is, mert nem lehetsz a közlekedő uszályok, hajók közelében!

Fontos, hogy a Balatonon és a Tisza-tavon szabályozott az is, hogy vízi jármű kísérete nélkül mennyire lehet eltávolodni a parttól:

Tilos fürdeni: (a SUP itt strandeszköz, használata a fürdéssel egyenértékű) g). vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra.”

Tehát nem lehet bármeddig kiséret nélkül beevezni a Balatonon és ezért nem lehet átevezni a Balatont. még Tihanynál sem, mert a Veszprém megyei határvonal több mint 500 méterre van a parttól.

Mi a helyzet a viharjelzéssel?

Fontos, hogy azokon a tavainkon, ahol viharjelzés működik ott ezt is figyelembe kell venned:

Viharjelzés (április 1-október 30.): Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó

Az I. fokú jelzésnél, az erős (40 km/óra és 60 km/óra közötti) szélre a lámpák percenként 45ször villannak fel. Ilyenkor fürödni, matraccal, vízibiciklivel vagy más fürdőeszközzel tartózkodni a strandok bójákkal határolt területén biztonságos, azon túl menni legfeljebb a parttól számított 500 méterig szabad, de csónakkal, vitorlással, szörffel is tanácsos a part közelében maradni. (A fürdésre használt kijelölés nélküli, szabad partszakaszokon ilyenkor a part közelében ajánlott még fürödni.)

A II. fokú jelzésnél a viharos (60 km/órát meghaladó) szélre a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ez azt jelzi, hogy rövid időn belül vihar várható. Ilyenkor már a part közelében is tilos fürödni. Ugyancsak tilos csónakkal vagy más eszközzel vízre menni.

Fontos tudnod, hogy a 40 km/h-s szél igen komoly hullámokat (40-50 cm) képes kelteni a Balatonon. A szél eltéríti a deszkát, nehéz irányban tartani, leesni viszont könnyű, mert billeg és vizes a felülete. Az idei (2021.) Siófok versenyen, kb 30-40 km/h-s szél volt, amellyel még a profiknak is meggyűlt a baja (ha nem hiszed, nézd meg a galériát). Tehát a maximum 500 méter, de inkább csak 50-100 méterre távolodj el a parttól.

Nagy Szabolcsnak és Zöllner Viktornak is meggyűlt a baja a Balatoni hullámokkal pedig még I. viharjelzés sem volt!

Ezeket teheted még a saját érdekedben

Ezek tehát a legfontosabb szabályok, amelyek csak a minimum elvárást fogalmazzák meg, ennél sokkal többet tehetsz a saját és társaid biztonságáért:

 • Csak biztos úszástudással indulj el SUP-ozni mély vízre!
 • Minden esetben viselj mellényt, vagy leasht, ha mély vízre mész, akkor is, ha nem kötelező!
 • Tanulj meg visszajutni a SUP-ra, mély vízben is!
 • Indulás előtt tájékozódj a helyszínről. Vannak, akik nem tudják, hogy a Balaton déli partja csak 200-500 méterig sekély, az utána található törés után mélyvíz van! Ugyanilyen meglepetések érhetnek a Tisza-tavon, ahol a meder és feltöltött árterület mélysége között több méteres különbségek vannak!
 • Tájékozódj az időjárásról, szélirányról. A Balatonon gyorsan megváltozhat a szélirány és besodorhat. Ha nem tudod irányítani a deszkát, nem tudsz kievezni, akkor se hagyd el, mert sokkal könnyebb észrevenni, mint ha úszni kezdesz.
 • Legyen nálad telefon vízálló tokban, amelyről segítséget hívhatsz.
 • Ha egyedül mész, akkor szólj valakinek, hogy merre mész és mikor számíthat a visszaérkezésedre.

A SUP biztonság sorozatot folytatjuk az alábbi témakörökkel:

 • Alapvető biztonsági tudnivalók
 • SUP biztonsági eszközök – mentőmellény, leash
 • Időjárás ellenőrzése – hasznos applikációk

(1) https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000042.tv

(2)  https://net.jogtar.hu/getpdf?docid=a1100057.nfm&targetdate&printTitle=57%2F2011.%20(XI.%2022.)%20NFM%20rendelet

(3) https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100046.bm