Egy személyes élménybeszámoló a múlt hétvégi Thomas Breitling Medencés SUP Fesztivál II. fordulójáról

A címben szereplő gondolat jutott eszembe a múlt hétvégi fesztivál 40+os női döntő futamában való részvétel után. Örömmel, bár kicsit fáradtan vártam az evezési lehetőséget. Igyekszem minden apró alkalmat megragadni a gyakorlásra, mert a hétköznapok sodrásában ez nem mindig lehetséges, főleg télen. Nagyon motivál a SUP-os közösséghez való tartozás érzése, a helyszín hangulata és nagyon szeretem a futamok közötti beszélgetéseket is a többi evezős társsal. Nem is gondolnánk, hogy egy ilyen program milyen sokoldalúan támogathatja az egészségünk és a jól-létünket:

  • Az evezés maga a fizikai egészségünket és jól-létünket támogatja, rendszeres testmozgásra ösztönöz minket és segít a sport céljaink megálmodásában, amelyek keretet adhatnak a mindennapjainknak is.
  • A múlt hétvégihez hasonló SUP-os versenyek és fesztiválok – közösségi élmény révén – a társas, személyes és mentális jól-létünket is támogathatják.

A fesztivál előtt azonban többször megütötték a fülemet az alábbiakhoz hasonló mondatok:    

„Nem indulok még ezen a versenyen, majd megvárom, amíg tudok bója fordulózni”

„Eljöttem ma a versenyre, de azt hiszem nem indulok el, mert félek, hogy utolsó leszek.”

Veled is előfordult már, hogy hasonló gondolataid voltak? Mentél volna egy SUP-os programra, de visszatartottak a gondolataid?  Inkább a kudarc elkerülésére gondoltál és nem a siker elérésére fókuszáltál?

A múlt hétvégi élményemet szeretném ezzel kapcsolatban megosztani. Én úgy indultam neki a fesztiválnak, hogy bárhogy alakulnak az események, mindenképpen nyerek: a fentiek tükrében, vagy az egészségemet és jól-létemet támogatom, miközben apró lépésekben csiszolgatom a folyamatosan fejlesztendő tudásom, gyakorlok az „éles” futamokban és közöttük, vagy tényleg nyerek és dobogóra állhatok. Úgy alakult, hogy a végén dobogóra is állhattam: 2. helyem végeztem a 40+ női kategóriában az összetett eredményben, azaz az 1. és 2. fordulós eredményeimet összeadva.

A vasárnapi 40+os női döntő viszont életem eddigi legélménydúsabb SUP futama lett.

Fejben rendben voltam, de fizikailag kicsit fáradt. A térdelő rajt után rosszul fogtam meg a lapátot és a második csapás után beestem a vízbe. Majd igyekeztem gyorsan visszamászni, de valahogy túl hátulra és féloldalasra sikerült. Gyorsan próbáltam indulni és a többiek nyomába eredni (amúgy teljesen reménytelen volt már, de valahogy ez ott nem jutott eszembe…), de újra a medencébe esetem… és ekkor még mindig csak a rajt után lehettem néhány méterrel.

Aztán arra pillanatra emlékszem, hogy kimásztam a medence szélére és a deszkám elkezdett „úszni” a medence közepe felé. Egy pillanatra azt gondoltam, hogy itt befejezem a versenyt, hiszen az első két versenyzőt már a célegyenesben láttam és arra gondoltam, hogy már befejeződött a futamom.

De ekkor hallottam, hogy bemondják, hogy egy másik versenyző a vízben. Ekkor jött a gondolat, hogy akkor „visszatérek” és a medence közepe felé úszó deszka után ugrottam. Egy kicsit már messze volt… Újra vissza kellett mászni… Próbáltam valami sebességet felvenni, de már kifáradtam a visszamászásoktól. Így végül a bójafordulókat gyakorolva egy nyugis pályán értem célba. Utolsóként.

A többiek már a célban, én pedig az első bóját kerülöm.

Viszont utólag rájöttem, hogy jól döntöttem, hogy befejezem a futamot, még utolsóként is, mert nemcsak gyakorolhattam egy picit a fordulókat, de így az első fordulós 2. helyemmel sikerült egy 2. helyezést elérnem összetettben.

Bár nem a helyezés, és a vele járó (életem első) pénzjutalom volt, ami hajtott, inkább az élmény, gyakorlás és a sok jó beszélgetés a futamok között. Ha már így alakult, örülök neki nagyon. A család unokatesókkal gazdagított gyerkőc serege egy egész délelőttös élménnyel lesz gazdagabb.

Ez az élmény megerősítette bennem azt a gondolatot – amit a gyerekeimmel is gyakran mondogatunk – , hogy hibázunk, tanulunk belőle, felállunk és megyünk tovább. Ezekből a hibákból lehet a legtöbbet tanulni szerintem, és ha következetesen teszünk egy célért, az ilyen rövidzárlatok inkább színesítik az élmény- és tapasztalat palettánkat.

Gratulálok minden indulónak, helyezettnek, próbálkozónak és gyakorlónak!

Szerintem minden alkalmat érdemes megragadnunk a gyakorlásra és tapasztalásra. Az idei SUP-os eseménynaptárat nézve, bőven lesz lehetőségünk tudásunk megmérettetésére, gyakorlásra és fejlődésre. Ezek (is) segíthetnek abban, hogy jobbak legyünk eddigi önmagunknál!

Köszönet a szervezésért:

SUP Race Hungary SE Fodor-Rafting Thomas Breitling Fashion

Gonda Helga

A szerző a 2021-es evezős szezon előtt állt először SUP deszkára, és azóta szinte rendszeresen indul hazai megmérettetéseken. Ezeket az alkalmat többnyire arra használja, hogy komfortzónán túli élményeket tapasztaljon meg és azok mentális hatását kielemezze magában. Az így szerzett tapasztalatait saját önismeretének fejlesztésére szeretné használni, illetve tudásának megosztásával másokat is szeretne ebben támogatni. Jól-lét (wellbeing) területtel kapcsolatos végzettségét kiegészítve most Sport (mentál) Coachnak tanul és a www.healthiswealth.hu társalapítója. Az eddigi legnagyobb SUPos élménye az egynapos 100km-es Neszmély-Budapest evezés volt.