Tavaly nyáron Harmati-Nagy Orsinál próbáltam ki először a sup jógát, ami igazán nagy élmény volt!

Most éppen itthon ülök az önkéntes karanténban és csak álmodozom arról, hogy mikor jutok ki legközelebb evezni vagy sup jógázni. Ez még picit odébb lesz. Viszont megkerestem Orsit, beszélgettünk egy jót, így róla olvashattok a legfrissebb SUP portréban!

Hogyan találkoztál a SUP-pal? Hogyan lettél SUP jógaoktató?

Ehhez messzire megyek. 10 évvel ezelőtt volt egy komoly autóbalesetem. Nem voltam az utamon, nem a saját életemet éltem. Felismertem, majd változtattam és megváltozott az egész életem. A jógával is így találkoztam. Ez egy véget nem érő önismereti út, folyamatos tanulás és fejlődés.

Mindig volt bennem egy kép arról, hogy szeretném, ha a gyerekeim a Balaton mellett nőnének fel. Így, komfort zóna elhagyóként 4 évvel ezelőtt Siófokra költöztünk.

Első nyáron az Everness fesztiválon találkoztam először magával a SUP deszkával, SUP jógával.

Egy nagyon erős elhívást éreztem. De előtte még deszkát sem láttam közelről, nemhogy még jógázzak rajta. Majd pedig Uracs Aminál, aki számomra a sup jóga édesanyja, nála a SUP port Aranyparti bázisán sup jógáztam, amikor csak tehettem.

Először mikor ráálltam a deszkára, szinte remegett a lábam rajta. Szerelem volt első lebegésre ez a tapasztalás.

Ősszel be is iratkoztam egy jóga oktatói képzésre és az azt követő nyáron pedig elvégeztem a sup yoga teacher tréninget, amit, Ami szervezett. Ő volt a mentorom ebben.

Ezután lehetőségem lett órákat tartani, fesztiválokon megjelenni, céges rendezvényeken. A Plázson több programon népszerűsítettük a sup jógát. Rengeteg lehetőség talált meg. Balatonszárszón a Wasserstart sportkörnél is elkezdtem órákat tartani.

sup jóga óra Siófokon

Milyen gyakran evezel?

7 perc séta tőlünk a Balaton, ezért amíg az idő engedi evezünk. Az egész család nagyon szeret evezni. Van egy 6 és fél és egy 4 és fél évesem. Imádnak bombákat ugrálni a deszkáról. A kisfiam nagyon ügyesen is evez. A gyerekek nem gondolkodnak arról, hogy menni fog az evezés vagy sem. Nem úgy, mint a felnőttek. Egyszerűen csak utánoznak bennünket, felpattannak a deszkára és már eveznek is. Nekem az evezés ilyen szempontból nagyon szerencsés, mert itt élünk a Balatonnál. A lehetőség az adott.

Szinte hamarabb jógáztam a deszkán, minthogy eveztem.

Mit adott Neked a sup jóga?

Megtapasztaltam a jóga üdvös találkozását a vízzel. Kapcsolódni az uralkodó észak-nyugati széllel, a nappal, a Balaton hullámaival és a föld elemmel, ami maga a deszka. Ez egy nagyon tápláló élmény. Egyszerűen csak beevezni és megnézni a naplementét, az valami csoda!

Mi lenne az a három szó, amivel a SUP-hoz kötődő élményeidet jellemeznéd?

Kapcsolódás, a természeti elemekkel, illetve az emberekkel. A második a lebegés. Harmadik pedig az énidő, nyilván ez egy anyának fontos.

A családom teljesen támogat, hogy el tudjak menni órát tartani, vagy közösen lemenjünk evezni. Nekem a fő foglalkozásom a jóga, tehát én évközben is felnőtteknek tartok jógát, céges és privát jógát.

Milyennek látod a hazai sup társadalmat?

4 éve, amikor ideköltöztünk a Balatonra, még újdonságnak számított a sup deszka. Mostanra viszont nagyon népszerű lett, köszönhető ez annak, hogy rengeteg tevékenységhez köthetjük a sup-ot. Evezhetünk, túrázhatunk, versenyezhetünk, jógázhatunk. Pontosan ezért is egyre növekszik a sup társadalom.

A SUP jógát mennyire ismerik már az emberek?

Nagyon széleskörű, hogy kik járnak. 17 éves lányok felülnek Budapestről a vonatra és leutaznak a Balatonra, hogy a sup jógát kipróbálják. 30 év feletti hölgyek is szoktak jönni. Életkorban is széles a skála. Ez egyre jobban elterjed.

Nemcsak jógások jönnek, talán azt mondom, hogy kevesebb olyan ember volt nálam, aki már jógázik.

Szeretném minél több emberhez eljuttatni a sup jógát, mert ez olyan tápláló élmény, ami nagyon sokáig kitart. A sötét, szürke téli napokon is, ha felidézed, fényt gyújt a szívedben.

Teremben is tartok jóga órát, de az nem ugyanaz.

Idén nyárra milyen terveid vannak? Hol találkozhatnak Veled, akik sup jógázni szeretnének?

Aranyparton SUP portnál és Balatonszárszón. Illetve tervezek majd privát sup jóga órákat is tartani. De egyébként a közösségi oldalamon ezek megtalálhatóak lesznek.