Imádsz SUP-olni, de közben a szeretett kutyusodat sem szívesen hagyod otthon? Sebaj, a jó hír az, hogy nem kell köztük választanod!

Íme, néhány tipp, hogy megismertesd és megszerettesd a kutyával a SUP-ot.

Fő a biztonság

Ugyanúgy, ahogy a gyerekekkel való SUP-ozásban, itt is az első a biztonság. Mielőtt vízre szálltok, szerezz be a kutyádnak megfelelő méretű és teherbírású mentőmellényt. Sok féle szín és verzió közül lehet választani vagy akár egyedit is készíttethetsz. A mentőmellény azért fontos, mert ha a kutya beleesik a vízbe egyrészt a mellény fenntartja, másrészt a felső részén levő fogó által könnyen ki tudod emelni a folyóból, tóból. Ha korábban még nem volt a kutyán mentőmellény, akkor itt szánj időt arra, hogy megszokja, hogy rajta van. Ne az első evezésnél add rá először a mellényt.

Amikor kutyával evezel, soha ne legyen rajta póráz. Ez azért veszélyes, mert ha belesik, akkor könnyen a nyakára tekeredhet.

SUP dog, avagy SUP kutyával

A nagytestű kutyákkal is lehet evezni!

Szárazföldi „szoktatás”

Mielőtt belevágnátok az igazi, vízi SUP evezésbe, érdemes megismertetni a kutyával a SUP deszkát, még szárazföldön. Ha teheted, akár be is viheted a lakásba a deszkát, kiterítheted és felfújhatod. Így a kutyus meg tudja nézni, szagolni. Hagyd, hogy rámásszon, sétáljon rajta. Már itt figyelj arra, hogy a jutalom falat ne maradjon el. Legyen már a SUP-al való ismerkedés is egy pozitív élmény.

Ha ezen túl vagyok és már nem idegen a házi kedvenc számára a deszka, akkor jöhet a következő fázis. Amikor is a le és felszállást gyakoroljátok. Juti falival tanítsd meg, hogy mi jelenti a felszállást és leszállást a deszkáról.

Irány a víz a kutyával

Ha már úgy érzed, hogy az alapok viszonylag jól mennek a szárazföldön, akkor léphettek tovább és irány a víz! (Ha a kutyád alapból fél a víztől, akkor a SUP-ozás előtt szánj elég időt, hogy a vizet megszeresse, komfortosan érezze magát. Légy vele türelmes.)

Első evezésre olyan helyett keress, ahol pici a víz, de a szkeg már nem ér le. Add rá a kutyára a mentőmellényt és már fel is szállhat is a SUP-ra. Nagyobb testű kutyáknál jobb, ha a SUP középső részére tesszük őket, a kisebbek mehetnek előre.

SUP dog

Közös élmény a gazdival!

Figyeld a reakcióit és ha úgy látod, hogy folytathatjátok, akkor mássz fel Te is a deszkára és szép lassan elindulhattok. Az első evezésnél talán még maga az evező lehet egy kritikus pont. Hogy hogyan reagál rá a kutya. A menhelyről hozott kutyákban esetleg félelmet kelthet az evező. Erre is figyelj és ha kell, nyugtasd meg a kutyust.

Ha elinduláskor megijedne, akkor lassíts picit a tempón. Itt is legyen nálad jutalom falat.

Első alkalomra nem kell feltétlen hosszú evezést tervezni. Itt ”csak” az a cél, hogy megszeresse a SUP-ozást és komfortosan érezze magát.

Ne ijedj meg, ha az első evezések kicsit döcögősebben mennek. Próbálgassátok, gyakoroljátok a kutyával együtt és élvezzétek a SUP-ozást!

Képek: anoldent on Foter.com / CC BY-SA