Az állva evezés legfontosabb kiegészítője a megfelelő SUP lapát, amelyet nem is olyan könnyű kiválasztani. Megnéztük és kipróbáltuk a Decathlon kínálatában szereplő evezőket, most jöjjenek a tapasztalataink.

A belépő szintű evezők – ITIWIT 100 evező

Az alap evező alumínium nyéllel és műanyag mankóval és tollal készül, ahogy más gyártóknál is. Nincs ebben semmi meglepő, ezek az anyagok elég erősek és olcsók ahhoz, hogy az állítható 170-220 cm-es hosszt jó minőségben lehessen elkészíteni. 

Az evező 3 részből áll, tehát összecsukható, viszonylag kis helyen elfér. Az illesztések pontosak, nem lötyög sehol. A hossz beállítására  kitalált utolsó részt rögzítő bilincs csavarjai kezdésként nincsenek kellően meghúzva, ezért bezárt állapotban is mozoghat az utolsó tag. Ez minden ITIWIT evezőre igaz volt, tehát első használat előtt egy csillag csavarhúzóval meg kell húzni a rögzítő csavart. 

A mankós tagon egy vályú fut végig, ami megakadályozza, hogy fordítva rakd össze és így rossz irányba álljon a fogantyú a lapát tollához képest, valamint az elfordulást is meggátolja. Az ITIWIT egyébként számomra kényelmes mankó formát használ, ami asszimetrikus így nagyon furcsa érzés fordítva fogva (a toll hátrafelé dől) evezni vele. Ezzel az aprósággal talán elejét lehet venni, hogy a teljesen kezdő SUP-osok beleesnek ebbe a hibába, hogy rossz irányba néz az evező tolla, mert fordítva fogják az evezőt.

A három színben kapható lapát tömege 960g papíron, amely az alu evezőlapátok között jónak mondható, az eddig általam használt típusok súlya 1100-1180g kötött volt, ezt 939g-nak mértem. A termék súlya az egyik legfontosabb tényező a kiválasztáskor. Nagyon nem mindegy, hogy egy SUP túra alkalmával több ezerszer végzett emelő mozdulat során 3 vagy 4 tonna össztömeget mozgatsz meg a túra végére. Ebben tehát kifejezetten jól teljesít a francia sportszermárka: alu evezők között könnyűnek számít. Persze az üvegszálas és karbon evezők között találunk 3-400 grammal könnyebb megoldásokat is 3-5x ennyiért.

A lapát tolla 565 cm2, ez minden felnőtt Decathlonos lapátra igaz egyébként. Átlagos méret, se nem óriás, se nem túl kicsi kényelmes evezéshez megfelelő.

A nyél elég merev és erős is, így a tesztelés során végig egyenes maradt. Azért emelem ezt ki, mert már jártam úgy, hogy egy vadi új aluevező az első használat alatt meghajlott és ezután összecsukhatatlan lett. Emiatt a szállítása is macerás volt, ráadásul a hosszát sem lehetett már többé állítani. A merevsége miatt nem igazán kímélő az izületekkel, de ez minden alu evezőről elmondható.

A lapát mankós és tollas tagja le van dugózva, így némi levegőt magában tart, tehát nem süllyed el mint egy kavics. Azért érdemes igyekezni, ha vízbe esett, mert nem marad fenn az örökkévalóságig.

Összességében az alu lapátok között jó vétel, átgondolt tervezés és minőségi kialakítás jellemzi. A műanyag részek nem mennek tönkre, ha odaütöd a kövezéshez, bírják a strapát, SUP kölcsönzőbe is megfelelő lehet. Első SUP evezőnek jó választás, ha most ismerkedsz a sporttal,  de a súlya miatt hosszú túrákra, haladó felhasználásra nem ezt javaslom. A teszt alatt jól vizsgázott, szóval ha alu evező, akkor ez egy jó választás.

ITIWIT 100 evező 170-220 cm

Létezik belőle egy 140-180 cm között állítható rövidebb verzió is, amelyet nem csak gyereknek, hanem  160 cm magasságig bárkinek merek ajánlani. A kisebb méretéből adódóan “csak” 815 gram (mérve 16g-mal több: 831g), és a tolla is kisebb, kb 10%-kal. Tehát, ha hosszra elég, akkor érdemes ezt megvenni, mert akkor 100grammal könnyebb evezőlapátod lesz.

ITIWIT 100 evező 140-180 cm

Középkategória: üvegszál és karbon nyél, műanyag toll – ITIWIT 500 evező

Ha már sokat és hosszútávon evezel, akkor valószínű eszedbe jutott, hogy jó lenne egy jobb lapát. A következő lépcsőfokot az üvegszálas nyelű, műanyag tollú lapátok jelentik. Itt most ezt az Itiwit 500-as üveg és szénszálas (7%) nyéllel rendelkező SUP evezője adja. 

A tömege 765 gram a papír szerint, (mérve: 751 gramm).  Ez már jelentős különbség az aluhoz képest. Rögtön érzed is, amikor kézbe veszed, pláne, ha evezel is vele néhány kilométert.

A mankó és a toll kialakítása azonos az alumínium lapáton található alkatrészekkel, de az anyaguk egy kicsit más műanyag. A hossz beállításának rögzítésére szolgáló zár is ugyanaz ezért fontos, hogy  a csavarokat itt is húzd meg, az első használat előtt! 

Az utolsó tag nem teljesen kerek keresztmetszetű és ehhez alkalmazkodva a befogadó rész is rendelkezik egy lapos résszel, hogy a fogantyú a megfelelő irányba álljon. Sajnos ez a megoldás nem olyan pontos, mint a vályús. A teljesen rossz összerakást megakadályozza, de 5-10 fokban simán el tud fordulni a mankó a tollhoz képest. Ezt mindenképp ellenőrizd, amikor megszorítod a rögzítést. Ha ferde, akkor az néhány evezőcsapás után észreveszed, mert húzni fog valamerre az evező. Ha azt tapasztalod, hogy evezés közben elforog netán mozog a nyél akkor húzni kell még a rögzítő csavaron. Ezt tapasztaltam is a használat során, viszont ha megvan a jó beállítás, akkor utána már nem mozgott, csúszott a nyél.

A nyél sokkal rugalmasabb, mint a korábban bemutatott fém, ezáltal kímélőbb is az ízületekkel, ami hosszú túrákon nagyon jól jön. Ez ízlés, kérdése, hogy kinek mennyire rugalmas nyél válik be, érdemes lehet más márkákat is kipróbálni.

Összegezve sokkal kényelmesebb, könnyebb, de hasonlóan strapabíró társad lesz az evezésben, mint az alu evező. Jó, mert nem kell féltened, mint egy karbon evezőt, teljesítményben viszont sokkal közelebb léptél a felső kategóriához.

Az ára sem verdesi még a csillagokat, itt tudod megnézni a Decathlon honlapján: ITIWIT 500 evező

Teljesítményre kifejlesztve – ITIWIT 900 evezők

A kabonevezők jelentik a csúcskategóriát a lapátok között mind teljesítményben, mind árban.Az itiwitnél a 900-as evezők jelentik a csúcsot. Két típus kapható, amelyek csak egy dologban, a tagok számában különböznek. Mindkettő 170-210 cm-es hossz között állítható, de míg a 3 részes a tokjában is csak 95 cm, addig a két részes legkisebb szállítási mérete 170 cm. Ezt vedd figyelembe a kiválasztáskor, mert a szállíthatóság fontos kérdés. Másik oldalról a kétrészes evezőn eggyel kevesebb az illesztés, így a hibalehetőség is kisebb.

Az anyaguk 60% karbon szövet és 40% epoxi, a teljes hosszban, tehát a toll és a mankó is extra könnyű anyagok felhasználásával készült. Ennek köszönhetően a 2 részes 540g (mérve: 535g), a 3 részes 585g (mérve: 580g) tömegű (a plusz csatlakozás miatt nehezebb). Tehát 150-200 grammal könnyebbek az üvegszálas társuknál. 

Természetesen jobban is kell óvni őket, mint az olcsóbb társaikat, ezeket nem célszerű letenni a betonra, plána odaverni a kövezéshez. Az is derékba tudja törni, ha rácsukod a kocsi ajtaját. Szóval a hátránya, hogy sokkal jobban kell rá vigyázni, mint az olcsóbb típusokra.

A mankó kialakítása teljes mértékben megegyezik a két korábbi típussal, de a toll formája már eltérő. Nem egy gerinc fut végig a toll közepén, hanem két törésvonallal képeztek egy mélyedést, amely jobb vízfogást eredményez és még nagy csapásszámnál sem akar kitörni az evező. 

A háromrészeshez jár egy igényes táska is, amelyben minden résznek külön rekesze van így elkerülhető, hogy az egyes darabok egymáshoz ütődjenek szállításközben. A tartó külső része is párnázott tehát, biztonságban tudhatjuk a lapátot. Van egy külső zseb is a vállpánt alatt, ahová egy törlőkendő simán befér. Ez elég nagy pozitívum, hogy alapból jár, a kétrészeshez viszont külön kell és érdemes beszerezni egy táskát!

Sajnos az elforgást gátló megoldás itt is az a műanyag, mint az üvegszálasnál, tehát figyelni kell a rögzítés előtt, hogy fogó és a toll megfelelően, párhuzamosan álljon. A rögzítés egyébként fix, szoros, ha kellően meg van húzva a csavar, csak az irány legyen jó.

A toll mérete 565 cm2  ebben sincs különbség. Ez nem lesz mindenkinek jó, főleg versenyzésre, de ha a hosszútávú túrázás vagy az amatőr versenyzés a cél, akkor kezdetnek tökéletesen megteszi. Ha ezt is kinőtted, akkor lehet továbblépni az egyedi kialakítású, egyrészes fix evezők felé.

Az áruk igazán kedvező (50-60 000 Ft) ez az 5-6x szoros ár az alu evezőkhöz képest teljesen indokolt és a teljesítményben is megjelenik. Persze a 10.000 Ft-os alu evező után riasztó lehet, de ha körbenézel a piacon, akkor ez szinte a belépő szint a szénszálas SUP evezők között.

A termékeket itt találod: ITIWIT 900 2 részes SUP evező, ITIWIT 900 3 részes SUP evező, tokkal

Mind az 5 Itiwit SUP lapátról elmondható, hogy átgondolt tervezésűek és ár-érték arányban nagyon rendben vannak. A használat közben problémamentesen tették a dolgukat. Már csak azt kell eldöntened, hogy melyikre számodra az ideális választás.

A tesztet a Decathlon szponzorálta