A felfújható SUP-oknak köszönhető a sportág elterjedése, mert az összehajtható kivitel sokaknak tette lehetővé a szállítást és a tárolást. A legtöbben még így is autóval szállítjuk a felszerelést, mert a hátizsák nagy (óriási) és nem is túl könnyű. Kipróbáltam a Decathlon compat SUP-ját, ami tényleg szállítható akár tömegközlekedéssel is.

Pár éve láttam először compact SUP-ot, amely a szokásos méret felére volt összehajtható és elfért egy átlagosnak mondható méretű hátizsákban. Már akkor is az jutott eszembe, hogy milyen jó egy ilyen deszka egy egyirányú túrához. Hazánkban sok folyó van, ahol akár 20-30 km-et is meg lehet tenni könnyedén, de ha egyedül tenné meg az ember, akkor el kell felejtenie a két autós megoldást. Ha már cipelted a 15 kg-os deszkádat 1-2 km-en keresztül, akkor nem kell bemutatnom, hogy mennyire izzasztó tud lenni. 

A compact SUP-ok fő trükkje az összehajtásban rejlik: a feltekerés előtt hosszában is félbe lehet hajtani a deszkát, így szélesség fele adja meg a táska magasságát. Ehhez a legfontosabb, hogy semmi nem lehet a deszka középvonalában. A szelep, a leash füle oldalra került, a csomagrögzítő kötél is meg van osztva és a két szkeg is ezt a célt szolgálja.

A szett, amit kaptam tartalmazott egy alap alu evezőt, egy fekete pumpát is a szokásos szkeg, leash mellett. A szkegekből kettő van, kifejezetten kicsik, így sekély vízben sem akadsz el velük, de a kettő együtt elég méretet ad.

A szelep új fajta, ami már a Race deszkán is feltűnt. Elforgatható és így tudod kiengedni a levegőt, akár fokozatosan is! Elsőre jónak tűnik, ha a tűző napon szeretnéd egy kicsit csökkenteni a nyomást a SUP-ban, akkor tökéletes megoldás. Illetve nagy előnye még, hogy nem tudod nyitva hagyni a szelepet a pumpálás előtt, mert úgy nem megy rá a csatlakozó. Bye-bye felesleges pumpálás! 

A próbára kapott SUP csak 9 láb hosszú (274 cm) így elsőre komoly fenntartásaim voltak, hogy mennyire lesz ez jó nekem. 80 kg-ig írják idálisnak, de azt gondoltam, hogy lassan 8 év SUP tapasztalattal csak nem okoz problémát egy ilyen kicsi deszka, és reméltem, hogy a +15 kg sem okoz gondot a deszkának. 

A deszka 84 cm széles (33”), de csak 12,5 cm vastag (5”) így felkészültem arra, hogy nagyrészt vízben fogok állni, de ez nyáron nem annyira zavaró. Ezt az elképzelésemet erősítette, hogy 4 perc alatt felfújtam a deszkát, gyorsan meg is néztem “mindössze” 232 literes. Tényleg nem 100+ kg-ra van méretezve, arra ott van az L-es verzió 325 liter űrtartalommal.  

Az induláskor jött a meglepetés: nem lett vizes a lábfejem, persze a hullámzó Balaton gyorsan változtatott ezen, de alapvetően simán elbírta a 95 kg-mat és nagyon nem is hajlott meg alattam. Valószínű számít a rövidsége is, illetve a deszka közepén, alul és felül végig futó extra réteg, akárcsak az X100-as deszka esetében. Szóval teljesen használható volt még pár kilóval a megadott ajánlott terhelés felett is.

Az irányíthatósága jó, egy ilyen pici SUP-ot nagyon könnyű elfordítani, nem kell hozzá különleges tudás. Az iránytartás is elfogadható, ebben segít a dupla szkeg, persze azért bőven kell oldalt váltani, de valamit valamiért.

Az idő szelesebbre fordult és az alacsony vízállásnak köszönhetően a homokpadoknál egész jó hullámok alakultak ki, ezért egy kis downwind-ezésre adtam a fejem. A rövid deszka kifejezetten előny volt, mert befért a hullámok közé és jól jött az is, hogy könnyű volt manőverezni is vele. Jó tapasztalat volt, hogy mennyire jó is tud lenni egy olyan kicsi SUP, amire amúgy eszembe sem jutna felállni. 

Később Klau is kipróbálta és bár vizuálisan furcsa volt neki a deszka rövidsége, de azon kívül semmi hátrányát nem látta, tapasztalta. Szóval, ha valaki az deszkához való ideális testsúllyal próbálkozik, akkor remek élményekben lesz része, semmiről nem kell lemondania. 

Az egyetlen szépséghiba, hogy ha szettben vásárolod meg a deszkát, akkor egy olyan táskát kapsz, amiben nem kell félbehajtani a SUP-ot. Ugyan jóval kisebb, mint az átlagos SUP táska, de azért így elég magas. Ennek okáról megkérdeztem a Decathlon-t és elmondásuk szerint logisztikai problémák állnak a háttérben, de a hosszú távú terv az, hogy kisméretű táska legyen a szetthez is, amelyre kívülről lehet rátenni a pumpát és az evezőt. Remélem ez tényleg megvalósul, mert akkor akár bringával is el lehet menni SUP-ozni!

Hamarosan ilyen táska lesz SUP-hoz. kép: Decathlon.hu

Nekem tetszik a compact SUP-ok iránya, mert így több olyan evezést is megtehet majd, ami eddig egyedül túl nagy logisztikai kihívás lett volna. Persze ezek nem verseny és túra SUP-ok, de kikapcsolódás élményét 100%-ig hozzák.

Szponzorált tartalom