A felfújható SUP-ok pumpálása megúszhatatlan feladat. A két megoldás a kézi és a gépi pumpálás, de létezik egy kevert módszer is, ami meglepően hatékony! Mint sok esetben ez is helyzet és felhasználó függő, hogy milyen megoldást javaslunk, nézzük a két módszer előnyeit és hátrányait.

A SUP pumpálásának két fázisa van: 

 1. a deszka feltöltése levegővel – alakra fújás 1-2 PSI-ig. 
 2. nyomás növelése 1 PSI-ről a teljes nyomásig 15-20 PSI

A friss SUP tulajdonosok meg szoktak lepődni, amikor már pumpálnak egy ideje, de a nyomásmérő meg sem mozdul. A deszka keménynek tűnik, de semmi. Itt ér véget az első fázis és kezdődhet a munka. Szóval ez normális, nem a pumpa vagy a nyomásmérő rossz!

Az első fázis során nem kell nagy nyomással megküzdeni sem a pumpának sem nekünk, a második fázis viszont már sokkal nagyobb erőkifejtést igényel. Az első szakaszban minél több levegőt kell megmozgatni, szinte nulla ellenállással, ehhez egy nagy űrtartalmú pumpa a jó, mert így kell a lehető legkevesebbszer lenyomni a pumpát. A második szakaszban, a nyomás növekedésével egyre nehezebb lesz pumpálni, ez jelenti a kihívást. A vékony pumpák könnyebben lenyomhatók, viszont az első fázisban is kevés levegőt szállítanak, tehát ott elveszítjük, amit később megnyerünk. A nagy átmérőjű pumpával pedig a gyerekek és a nők nem biztos, hogy fel tudják fújni a kívánt nyomásra a deszkát, mert nem tudják lenyomni. 

A kézi megoldás a kétutas pumpa!

Az ilyen pumpa állítható. Az egyik állásban mind a lenyomáskor, mind pedig a felhúzáskor kifújja a levegőt, a másik állásban, csak a lenyomáskor. Ezzel elérhető, hogy az első fázis és a második is a lehető leghatékonyabb legyen. A Decathlon mindkét pumpája ilyen.

Van egy további verzió, a háromutas pumpa: itt két dugattyú van. Első fázisban, mindkét dugattyú felé és lefelé is fúj. A második fázisban egy dugattyú fúj fel és le, a harmadikban pedig csak egy fúj lefelé. Ez a konstrukció igazán nagy űrtartalom esetén jön jól, alap esetben de nem sokkal gyorsabb egy kétutas pumpánál.

Mindkét pumpát teszteltük, túl nagy eltérés nincs közöttük a pumpálás tempójában. Egy X100 11’-es deszka a narancs színűvel 6 perc 40 mp-ig tartott kényelmes tempóban, a feketével 7 perc 5 másodperc volt.  Igazából az intenzitást nagyon nehéz azonosan tartani így inkább azt mondanám, hogy nagyjából azonos idő felfújni velük a SUP-ot. De akkor mi a különbség? 

Árban szinte semmi, de tudásban sokkal jobb az újabb modell! 

 • Van rajta leeresztő funkció, tehát ki is tudod szívni a levegőt a SUP-ból, ami jól jön az elpakoláskor. 
 • A talpa sokkal masszívabb, meg lehet rajta állni normálisan, erősen tartja a pumpatestet. 
 • Kisebb az átmérője, ezáltal nagyobb nyomásnál is könnyebb lenyomni, mint a régi pumpát. Igazából szinte minden általam használt pumpánál könnyebb volt lenyomni 10-15 PSI környékén.
 • Praktikus rajta a cső rögzítése, mert így két pattintással fixálható a cső és nem kell leszerelni és nem fog össze-vissza lógni a táska oldaláról. 
 • A nyomásmérő is megújult. Be van integrálva a pumpa markolatba, könnyebben leolvasható, mint az előző típusnál. 
 • A első és második fázis közötti váltást egy gyűrű elforgatásával lehet megtenni, ami sokkal egyszerűbb, mint a korábbi dugós megoldás.

Ha kézi pumpálás mellett döntesz, akkor tehát az újabb modellt ajánlom a Decathlon palettájáról! Ha mindent beleadsz, akkor 4 perc alatt is fel lehet fújni vele egy deszkát. Csak maradjon erőd evezni!

A kézi pumpákat itt találod a Decathlon weboldalán:

ITIWIT Narancssárga kézi SUP pumpa (21 PSI) ITIWIT Fekete kézi SUP pumpa (20 PSI)

Alapvetően minden SUP-hoz jó minden SUP pumpa, abban lehet különbség, hogy a tömítő gyűrű milyen vastag. Ha pumpálás közben ereszt, akkor a vastagabb kell, ha nem tudod rátekerni a pumpát a szelepre, akkor a vékonyabb kell.

Az elektromos pumpák

Sokan mondják, hogy az elektromos pumpák a lustáknak valók, ráadásul lassúak is, de azért nem ennyire egyszerű a képlet. Nem mindenki képes egy átlagos pumpával maximális nyomásra fújni egy SUP-ot, nekik jó megoldás az elektromos SUP pumpa. Akkor is hasznos társ, ha több deszkát kell felfújni a családi túra előtt. Egy SUP felfújása nem megterhelő, de azt azért meggondolom, hogy nekiálljak-e 3-4 deszkát felfújni egyhuzamban kézi pumpával. Itt jó megoldás lehet, ha két deszkát kézzel kettőt pedig elektromos pumpával fújsz fel. Fele annyi idő, fele annyi fáradtság. Szóval mindenképpen megvan ezeknek a szivargyújtóról üzemeltethető pumpáknak a létjogosultsága, lássuk mit tud a Decathlon két elektromos pumpája.

A régi, szürke-narancssárga elektromos pumpa

Az első elektromos pumpák egyike volt, ezért sokan használták, de a tudása mára kicsit elavult. Csak 15 PSI-ig tud fújni és már az ITIWIT deszkák között is van, amelyet 17-ig lehet fújni, szóval ez kevés lehet. A másik hátránya, hogy egy ütemű, tehát végig a kompresszor dolgozik benne, amely nagy nyomással, de kis szállítási kapacitással bír, ezért a formára fújás sokáig tart. Az X100 11’-es deszkát 12 és fél perc alatt fújja fel. 

Kicsit hangos és hajlamos a melegedésre is. Ettől függetlenül teszi a dolgát, de 2 deszkánál többet nem ajánlott vele felfújni egyhuzamban. 

Jár hozzá több csatlakozó is így nem csak SUP-ot, de matracot és úszógumit is fújhatsz vele.

A pumpát itt találod a Decathlon oldalán: Elektromos pumpa 15 PSI

Új Fekete pumpa

A fejlesztők minden újítást beletettek, amit csak lehetett. 

 • Kicsi, jól összecsukható, nagyon praktikus, hogy a csövet és a kábelt is fel lehet tekerni a testre és így egységet képez és elrakható.
 • 20 PSI-ig tud fújni, tehát szinte minden deszkát fel tudsz vele fújni, ha nem is a maximum, de az ajánlott nyomásra mindenképp
 • hűtőventillátor is van beépítve, ezért nem melegszik túl. Négy deszka egymás után meg sem kottyant neki, azért arra érdemes figyelni, hogy a pumpa árnyékban legyen, ne pedig a tűző napon.
 • Kétütemű, tehát először előfúj és 1-2 PSI környékén vált a kompresszorra, ezért gyorsabban dolgozik, mint az elődje.
 • nem csak fújni, hanem szívni is tud, tehát a leeresztésben is segít

Nagyon meg vagyok elégedve vele, néhányan írták, hogy lekapcsol fújás közben, de ilyet nem tapasztaltam. 13,8 V feszültségre van szüksége, tehát csak járó motor mellett lehet megfelelően üzemeltetni. Jelzi is egyébként, ha érzékeli, hogy nem jár a motor.

A lekapcsolás oka lehet a túl alacsony feszültség, tehát a járó motor mellett érdemes lehet kikapcsolni minden fogyasztót (rádió, lámpa, stb), ha azt tapasztalod, hogy leáll a pumpa.

A kábel is elég hosszú, nem csak az extra csomagtartós dugaljból, hanem a középen lévőből is kényelmes használni. Szintén jár hozzá több csatlakozó is így nem csak SUP-ot, de matracot és úszógumit is fújhatsz vele.

A X100 11’-es SUP-ot 10 perc 20 mp- alatt fújta fel, durván két perccel gyorsabb a  másiknál. 

Az kétségtelen, hogy az elektromos pumpák lassabbak, mint a legtöbb kézi (kétutas) pumpa, persze ez intenzitástól is függ. De amíg a pumpa dolgozik, lehet átöltözni, evezőt összerakni, pakolászni szóval készülődni az evezéshez, ezt a kézi pumpával nem lehet megtenni. 

Elektromos pumpa a Decathlons shopban

A trükkös megoldás

Mivel az előfújás (formára fújás) nem igényel nagy nyomást ezért jó megoldás lehet erre a fázisra egy akkus lombfúvó vagy egy sima elektromos/akkus matracpumpa. Ezek az eszközök nem tudnak nagy nyomást, viszont nagyon gyorsak. Fontos, hogy a szelepet ki kell nyitni, mintha leeresztenéd a deszkád, ha pedig már megteltek levegővel, akkor azonnal zárd be a szelepet. Kb 1 perc velük formára fújni a SUP-ot, utána pedig be lehet fejezni egy kézipumpával.

Bármit is olvasol, mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik megoldást választja a SUP felfújásához! Nincs rossz megoldás, csak ha nem pumpálsz és nem mész evezni!

Szponzorált tartalom