A Decathlon alapmodellje kerül most nagyító alá, abból is a legnagyobb 11’ (335 cm) hosszú verzió. Ez nagyjából a legkeresettebb méret a kezdő SUP-osok között, ezért kíváncsi voltam rá, hogy mit tud ez a deszka.

A szett ebben az esetben a deszkából, táskából, szekgből és leash-ből áll. A táska jó minőségű, van egy belső zseb a szkegnek, robosztus a zip-zár, a zsák anyaga erős, nem a legalapabb, gagyi, szétszakadós fajta. A leash sajnos nem a spirálos fajta, ami hazánkban sokkal jobb lenne, hanem szörfözéshez használt egyenes verzió. Minőségileg teljesen rendben van, kényelmes, jól párnázott darab.

Itt sincs evező és pumpa, ahogy az X500 esetében sem, de erről már írtam abban a cikkben. A deszka teszteléshez a 100-as evezőt választottam, mert alu evezőt fogsz kapni szinte bármelyik alap SUP szett megvásárlásakor. Mondjuk nem ilyet, mert ez sokkal jobb az átlag alumínium SUP evezőknél, erről az ITIWIT evező teszt cikkünkben olvashatsz.

A méretéből adódóan arra számítottam, hogy stabil, de lomha deszkát lesz alkalmam kipróbálni, amolyan csak kezdőknek való, az első szezonra típust. Valljuk be ilyenből van azért rengeteg a piacon. 

A deszka 86,5 cm-es szélessége borzasztó soknak tűnt, mivel jóval keskenyebb SUP-okhoz vagyok szokva. Ha életedben először állsz deszkára, akkor ez sem tűnik feltétlenül elégnek, de hidd el bőven az!

Az első tesztre teljesen sima vízen került sor a Velencei-tónál. A stabilitással nem volt probléma és a deszka közepén végigfutó extra rétegnek köszönhetően, egész merevnek is éreztem. Bár itt nem mértem, de nem tűnt lassúnak a deszka, a formájához és a szélességéhez képest. Később a Balatonon is mentem vele egy hosszabb túrát, ahol 5 km/h feletti átlag jött ki, pedig kényelmes evezés volt, egyáltalán nem hajtottam. Beigazolódott tehát az első érzésem, az X100 az ilyen nagyméretű allround SUP-ok között a gyorsabbak közé tartozik. 

Meg merem kockáztatni, hogy aki a strand körüli cirkálas után elmegy vele egy 10 km-es túrára, az sem fog csalódni benne a sebesség tekintetében. Mondjuk az irányítást jól meg lehet és kell is tanulni, mert a rövidsége miatt szeret forgolódni. A megfelelő evezés technikával persze egyenesben tartható, de – tisztelt a kivételnek – ez nem a kezdő SUP-osok alaptudásának a része. A naplemente nézését nem befolyásolja, hogy evezés közben 3-4 csapásonként oldalt kell váltani, de már egy rövid, néhány km-es túrán is zavaró lehet. Ez persze nem ennek a SUP-nak a hibája, a legtöbb ilyen hosszúságú deszkának nem erőssége az iránytartás.

Az orron egy egyszerű gumiköteles csomagtartó van, amely a deszka teljes szélességében végigfut, így egy nagyobb táska is elfér alatta. Itt az orr résznél van a szelep is, amelyen keresztül 15 PSI-re fújható a deszka. 

Az EVA pad mérete elég nagy, én legalábbis elfértem rajta egy fekvő támaszhoz. Az borítás nem csak a vízszintes részig tart, hanem pár centin követi a deszka szélének ívét is. Aki tehát  SUP jógázni szeretne rajta, annak ez biztosan nem lesz akadály az EVA pad mérete.

A deszkát a decathlon oldalán így írják le a deszkát:80 kg felett ideális deszka kezdőknek. Mivel ez a legnagyobb x100-as modell így egyet is tudok érteni vele, valahol 120 kg környékén lehet az a tömeg, amellyel még jól evezhető, irányítható marad a deszka.

A honlapon megadott max. terhelés 320 kg, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy addig nem süllyed el a SUP. 335 liter levegő – 12 kg önsúly és ki is jön a fenti érték, de ezzel a terheléssel már csak matracnak használható. Ha egy gyermeket vagy egy kutyust ültetsz előre, akkor is menni fog az evezés, csak egy picit lépj hátrébb, mint a deszka közepe. Persze a nagyobb terhelés lassítani fogja a haladást, de megnöveli a család boldogság szintjét!

A leash rögzítésére egy kis fül szolgál a SUP végében, nem pedig a szokásos D gyűrű. Egy apró fejlesztés, de mindenkinek jól jöhet, hogy meg van jelölve a deszka alján, hogy hol kell összehajtani. Ha úgy kezded, ahogy a jelölés mutatja, akkor tuti befér a táskába és nem kell újra és újra összehajtani, hogy végre be tudd húzni a táska zip-zárját. Fillérekbe kerül, de nagy segítség az elpakolásnál.

Álltam már néhány igazán alsó kategóriás SUP deszkán, főleg azért, hogy legyen összehasonlítási alapom. Ki merem jelenteni, hogy ez a deszka sokkal jobb a legtöbb barkácsáruházas, szuper olcsó webshopos, noname deszkánál. Persze árban – az alap kiegészítőkkel együtt – 30-40.000 Ft-tal többe kerül, de minőségben és tudásban inkább a 150.000-200.000 Ft közötti kategóriában lehet hasonló SUPokat találni. 

Összességében: a stabilitása miatt ideális kezdők számára, nem egy rakéta, de ebben a kategóriában egész gyorsnak mondható. A teherbírása miatt jó lehet családi deszkának is, ahol helye van a gyereknek vagy kutyusnak is. Később sem kell azonnal lecserélned, ha rákaptál a SUP ízére, az első túrákon is ki fog szolgálni.  

Itt találod a decathlon kínálatában: ITIWIT X100 SUP 11′

Szponzorált tartalom