Az ITIWIT X100-as modellek teljesen jók megtenni az első köröket, kisebb túrákat a hazai vizeken, de ha szerelembe estél ezzel a sportággal, akkor előbb-utóbb téged is elér a deszka csere gondolata. A korábbi kérdőívünkből kiderült, hogy a legtöbben azért váltották le az első SUP deszkát, mert gyorsabb, keskenyebb modellre váltottak. A Decathlon SUP kínálata elég jól van meghatározva, mert az alapmodellek után van hová továbblépni. Ha gyorsabb, de stabil SUP-ra vágysz, akkor az X500 személyében egy 13’-as cirkálót találsz következő lépcsőfokként.

Nézzük a sebességet. A gyorsaság több tényezőn múlik, de ezek közül kiemelten fontos a merevség és a deszka szélessége. Ha a francia sportszermárka kínálatánál maradunk, akkor az alapmodellhez képest 7,5 cm-rel keskenyebb az X500 (31’ , 79 cm), a legszélesebb pontján. Nem tűnik soknak. Viszont ennek a modellnek a formája is sokkal kecsesebb, az orra és a fara is jóval keskenyebb, mint a végig széles alapmodellek. Már ettől gyorsabb, mint az X100-as modellek. A stabilitása rendben van, ha egy szélesebb allroundról váltasz erre, akkor hamar (1-2 túra alatt) meg fogod szokni, mert nincs nagy különbség.

Ha nem tudnám melyik az eleje, akkor a forma alápján akár össze is keverhetném.

A merevsége totálisan meglepett. A jelenlegi 95 kg-om alatt a legtöbb felfújható SUP valamennyire meghajlik és ez rontja a sebességet és az iránytartást is, de az X500 esetén ez egészen minimális. A tesztelés képeit visszanézve, alig hittem el, amit most nektek is megmutatok. Totál egyenes. Biztosan hozzájárul, hogy 17 PSI-re lehet fújni és én ezt meg is tettem, de akkor is meglepett. 

Szinte teljesen egyenes a deszka 95 kg alatt is.

Érezhetően gyors SUP-ról van szó. A Tisza-tavi 7,5 km-es túrámat, 5,3 km/h átlaggal teljesítettem, dacára, annak hogy 6-7x megálltam fotózni és a szembeszéllel is meggyűlt a bajom a túra elején. Ha egy allround SUP után állsz rá, szerintem téged is meg fog lepni. Ez a sebesség jól jön, ha 10-20 km-es túrákat tervezel. 

A irányíthatósága rendben van, elég jól tartja az  egyenest, megfelelő rutinnal jól irányítható. Persze egy pár centi híján 4 méteres deszka eleve egyenesebben halad, mint egy rövidebb all round. Ha alacsonyabb vagy, akkor azért van kihívás benne, ha el szeretnéd fordítani. Mivel nem verseny deszkáról beszélünk, ezért nincs is rajta kickpad, ami segíthetné a hátralépős (gyors) fordulót, sőt ehhez az EVA pad is rövid, de egyik sem hiányzik, mert a célközönség a túrázós, sok cuccal evező SUP-osok rétege. A kényelmes túrázás során pedig nem túl gyakori, hogy ennyire sürgetve kelljen megfordulni. Az egyenes haladást segíti az is, hogy a szkeg a lehető leghátrébb van, alig pár centire a SUP végétől.

Az uszony szinte kiér a deszka végéig.

Elöl található az egyetlen csomagtartó, amely elegendő két közepes (30-40 literes) vízálló táska rögzítéséhez. Az orr felőli rész csak gumikötél, de a másodiknál már hálós megoldás is van, ami jót tesz az egyébként is elegáns designnak, és szorosabban fogja a csomagokat is. Hátulra jó lenne még egy csomagtartó, mert a deszka  űrtartalma (335 liter) bőven lehetővé tenné a plusz csomagok szállítását és jót tenne a súlyelosztásnak is. Szerencsére van magyaros megoldás is: a leash rögzítésére szolgáló fül, a hátsó fogantyú és egy gumipók segítségével egy kisebb táska simán rögzíthető a SUP végére is.

Csak elöl van csomagtartó, de az átlagosnál jóval nagyobb

Az EVA pad kényelmes, vizesen is jól tapad és a mérete is megfelelő. SUP jógázásra is elegendő, ha ez lenne a cél. A középső fogantyú hatalmas, kellemes borítású, kényelmes cipelés közben. Ezen kívül egy-egy fogantyú van még a deszka orrán és végén is. Ezek jól jönnek, ha ketten vinnétek az egyébként nem vészesen nehéz (12 kg) SUP-ot, vagy ha át kell emelni egy vadregényes folyón a deszkával. 

Fogantyú elöl, hátul és középen.

A kidolgozás rendben van, szépek az illesztések, nekem a design is tetszik, persze ez ízlés kérdése.

Az egyetlen, amit mindenképpen meg kell említenem, az az alapcsomag tartalma. A táska a deszkán kívül csak a szkeget és a leash-t tartalmazza. Tehát hasonlóan az alapmodellhez se pumpát, se evezőt nem kapsz a csomagban, ezeket külön kell megvásárolni. 

Ez egyébként elsőre spórolásnak tűnhet a Decathlon részéről, de ők azt vallják, hogy mindenki válassza ki a számára megfelelő kiegészítőt, amit szeretne. Ehhez a SUP-hoz például jól illik az ITIWIT 500-as üvegszál+műanyag kombinációjú evező, amely sokkal könnyebb és rugalmasabb, mint az alap alu evezők. Pumpából is vehetsz elektromosat, ha nem szeretsz a kézipumpával bajlódni. Szóval számomra érthetők ezek az érvek, még akkor is ha az árak összehasonlítását egy kicsit nehezebbé is teszik más gyártók SUP szettjeivel. 

Én két túrát tettem vele a Tisza-tavon és egyet a Velencei-tónál, minden esetben elégedetten tértem vissza a lapátolásból. igazán jó benyomást tett rám az ITIWIT X500 13’ túra SUP.

Összesítve, egy stabil és viszonylag gyors túra SUP-ot próbálhattam ki. Bátran ajánlom, ha már úgy érzed, hogy kinőtted a széles, de lassú deszkák világát és szívesen nekivágnál, akár 20-30 km-es túráknak is.

A SUP-ot itt találod a Decathlon oldalán.

Szponzorált tartalom