SUP kölcsönződ van?

Az SUPlife.hu oldalon látható térképes keresőben a te SUP bázisod, kölcsönződ is megjelenhet! Érdemes regisztrálnod, mert több ezer emberhez juthatsz el a szezonban! Kattints a gombra a részletekért!

SUP bérlés Velencei-tó

A velencei-tónál szinte minden strandon lehet SUP-ot bérelni. Szinte mindenhol vannak kölcsönzők, ahol a kajakok, kenuk és vízibicikli mellett SUP deszkát is bérelhetsz. A legtöbb helyen az elmúlt két évben jelentek a Stand Up Paddle deszkák is a bérlési lehetőségek között.

Az árak nem mutatnak nagy szórást, egy órára vetítve általában 1500-2800 Ft között mozognak a bérleti díjak.

A Velencei-tó ideális helyszín ha ki szeretnéd próbálni az állva evezést. A déli-partról a kezdőknek is könnyen elérhető számlatan nádas és sziget mindössze pár száz méternyi evezéssel, itt igazi vadregényes, vízi utakon suhanhatsz távol a part zajától és nyüzsgésétől. A tó vize általában gyorsan melegszik és általában 1-2 fokkal melegebb a Balatonnál.

Milyen deszkát béreljek?

Szinte minden kölcsönzőben allround/általános deszkákkal fogsz elsődlegesen találkozni. Ezek megfelelőek a sportág első kipróbálására és rövidebb, hosszabb túrákra is.

Van ahol tudsz, hosszabb és hegyesebb úgynevezett Race/Verseny deszkákat is bérelni, amelyek a nagyobb sebesség eléréséhez és gyorsabb sikláshoz lettek kifejlesztve. Ezek ideálisak egy komolyabb edzéshez és a hosszabb túrákhoz.

A másik különbség a deszkák anyagában van: vannak felfújható és merev deszkák. A felfújható deszkák lassabbak, de ha elesel és beütöd magad a SUP deszkába sokkal kevésbé lesz fájdalmas, mint a merev deszka esetében. A merev deszkák hullámzásban is jól használhatók, jól siklanak és gyorsak, viszont kemények, így egy-egy esés igen fájdalmas tud lenni.

Mi jár a SUP bérléshez?

Minden kölcsönzőben adnak deszkát és evezőt, egyes helyeken mentőmellényt is. Ha netán nem tudsz úszni, akkor mindenképp kérj mentőmellényt, akkor is ha csak olyan helyen eveznél, ahol leér a lábad.

Általában valamilyen kauciót szükséges letenned, vagy egy igazolványodat otthagynod a bérlés időtartamára.

Ha a Balatonon bérelnél, akkor itt találsz információkat: SUP bérlés a Balatonon

SUP túrák Velencei-tavon

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, ráadásul felületének több, mint harmada nádassal borított így kiváló lehetőséget nyújt azoknak akik szeretnék megismerni a vízi élővilágot SUP-pal.

A 70-es évek végén kotrással mélyítették a tavat, az így felgyűlt iszapból kialakították a Cserepes szigetet, de ezenkívül is számtalan sziget, nádas és úszóláp található a tavon. Az ezek között történő barangolás a Velencei tó keleti és észak-nyugati felében is hihetetlen élményeket nyújt.

A tó Nyugati vége, a Dinnyéshez közeli rész teljes egészében természetvédelmi terület, amely táblákkal is jelölve van, oda tilos minden vízi járművel, így SUP-pal is bemenni.

Agárdról indulva az Agárd – Pákozd-Szúnyog sziget -Sukorói Kikötő által határolt területen belül találhatunk számtalan vízi ösvényt, és nádast, ahol vízimadarakkal, halakkal és hüllőkkel is találkozhatunk.

Velencéről elég célba venni a parttal szemben látható nádast és ahogy közelebb érünk, látni fogjuk a szigetek között átvezető ösvényeket és vízi utakat.

Gárdonyból mindkét irányt választhatjuk, indulhatunk kelet és nyugat felé is, illetve itt van a legnagyobb egybefüggő vízfelület, tehát akár evezhetünk a nyíl vízen is.

Ezeken a részeken olyan vadregényes tájakra juthatunk el, amilyenekkel a Balatonon nem találkozhatunk.

Mindenkinek ajánlom, hogy béreljen SUP-ot és tapasztalja meg természet még megmaradt vadregényes arcát a Velencei-tavon.