Videó a Balaton átevezésről

Már a 2018-as rendezvény után megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne részt venni a 2019-es átevezésen, de a szezon elmúltával el is felejtettem ezt. Aztán április környékén megjött a kiírás az idei rendezvényről, be is neveztem, semmiképp nem szerettem volna lemaradni.

Szerencsére nem Budapestről kellett indulnunk az átevezés reggelén, hanem már előtte nap Siófokon aludtunk, így csak 30-40 perc autózás várt ránk Fonyódig. Hála a korai érkezésnek még volt helyünk a közeli fizetős parkolóban, így csak néhány száz métert kellett cipelni a deszkákat a helyszínig.

Az online jelentkezés utáni kötelező regisztráció nagyon gyorsan ment, öt percet sem kellett várni és már meg is kaptuk a karszalagot és átvehettük a pólót is (egy másik sátornál).  A SUP pumpálást már egy fa árnyékában tettük meg, mert hiába volt még csak reggel, a nap már igen erősen sütött. Egyébként az időjárásra egy szavunk sem lehetett, egész nap meleg, napsütés és szélcsend volt, ennél jobbat nem is tudtam volna elképzelni a Balaton átevezéshez. A rajt előtt még egy gyors csapatfotó, aztán indultunk is.

A vízreszállás után összevártuk egymást és együtt kezdtük meg az evezést. Az eredményt tekintve nem voltak elvárásaim, csak kényelmesen, együtt a barátokkal szerettem volna átevezni a Balatont.

Gyorsan távolodtunk a déli parttól, de a Badacsony csak nem akart közelebb kerülni. Az 1 km-es hajónál jutott eszünkbe, hogy a nyílt vízen mennyire nem lehet érzékelni a távolságot, mert onnan szinte egyforma távolinak tűnt Fonyód és a Badacsony is.

A hangulat nagyon jó volt, mindenki figyelt egymásra, még a hozzánk képest sprintes kajakosok és sárkányhajósok is nagyon figyelmesen kerültek ki minket.

A fordulónál még csináltam pár szelfit és megálltunk egy rövid frissítésre is, miközben a Badacsony gyönyörű hegye magasodott mögöttünk. A Badacsony – Fonyód irány gyorsan telt, érzésre sokkal kevesebbnek tűnt, mint az odaút.

Összességében meglepő volt, hogy nem éreztem az evezés során, hogy mekkora víz közepén vagyunk. Rengeteg más hajó, SUP és csónak vett körbe minket, így nem is volt olyan, hogy 50 méteren belül ne lett volna valaki. Mivel egyébként is sokat evezünk a Balatonon, ahhoz voltam szokva, hogy ha beevezünk, akkor nincs ott senki, de ezt majd még átéljük máskor!

Vízimentők és rendőrök is voltak szép számmal, előttünk figyelmeztettek egy kenust, mert nem volt rajta mentőmellény, végig igyekeztek a legkisebb hullámokat keltve közlekedni. A visszaúton arra lettünk figyelmesek, hogy gyorsan megindulnak és néhány száz méterrel előttünk egy felborult kenus egység tagjait segítik be a hajójukba. Jó volt látni, hogy a rendezvény biztosítása nem csak papíron működött.

Nagyszerű rendezvény volt, jövőre újra nekivágunk!

Képek a 2019-es Balaton átevezésről