SUP versenyzők küzdelmétől és a szurkolók biztatásától volt hangos a Lupa tó a hétvégén, ahol 18 ország versenyzői mérték össze tudásukat a hazai világkupa fordulóban. A tavalyi balatonfüredi VB után ismét elégedetten nyilatkoztak a magyar és külföldi versenyzők.

A VB-hez hasonlóan most is hosszútáv, sprint és technikau futam szerepelt a versenyszámok között, de ezúttal csak a leghosszabb távon voltak külön értékelve a korosztályok, míg a többi versenyszámban mindenkit együtt értékeltek.

A pénteki hosszútávú verseny egy kis késéssel indult, mert a rajt előtt nem sokkal egy zivatar vonult át a Lupa tónál. A rajt befutással indult a homokos partról és mivel ez nem túl gyakori a hazai versenyeken így sokan gyakoroltak már a hivatalos rajt előtt. Valóban egy külön műfaj, hogy miként lehet a lehető leggyorsabban felpattanni a deszkára és megkezdeni az evezést. 9 kilométeren talán nincs akkora jelentősége, de a rövidebb távokon nagyon sok múlik a rajt sikerén.

Három kört kellett megtenni a 3 km-es pályán, a leghosszabb egyenesben balos szembeszél nehezítette a versenyzők dolgát, amely a kétszeres világbajnok Noic Garioud-t is nagy kihívás elé állította. Végül a jobb hajrának köszönhetően megnyerte a futamot Kaelan Lockhart és a bulgárok kiválósága Andrey Kraitor előtt. A legjobb magyar Kövér Márton lett, ő az 5. helyen ért célba.

A junior férfiak mezőnyében Blaskó Dominik nyert, megelőzve Pesti Jánost és Szabó Zénó Attillát. A férfiak 40+-os versenyét Zöllner Viktor húzta be, Szabó Gábor és Kolb Tamás előtt.

A női open versenyben Caterina Stenta végett az élen, a legjobb magyar Kövér Nóra az 5. helyet szerezte meg. A junior lányok kategóriáját Skadi Langbein nyerte Kocsis Csillag és Pesti Anna Rozália előtt. A női 40+ban Rasztotzky Eszter ér először célba, Oláh Marianna Rita és Major Mónika szerezték meg a második és harmadik helyet.

A szombati nap a sprint selejtezőkkel vette kezdetét, ahol nők két, a férfiak 5 futamban kerültek besorolásra. A verseny befutója bőven tartogatott izgalmakat, mert nem a vizen ért véget a futam, hanem egy kb 15 méteres sprintet kellett még teljesíteni a homokban a célvonalig. A legtöbb esetben már a vizen eldőlt a sorrend, de voltak futamok, ahol a futós szakaszon is változott a sorrend.

Nehéz műfaj a befutás, mert ha rosszul méri fel az ember és korán ugrik a vízbe, akkor elveszik a lendület a mély vízben. Ha kivár az utolsó pillanatig, akkor lehet, hogy megfeneklik a deszka és esés lesz leugrásból, ami szintén időveszteség. Jól kellett tehát időzíteni.

A nőknél Caterina Stenta oriásit hajrázott a homokban így 2 századdal megelőzte az addig biztosnak hitt Hannah Leni Krah-t. A különbség olyan kicsi volt, hogy meg kellett nézni a célfotót a eredmény eldöntéséhez. Slekta Réka 6. helyen Rasztotzky Eszter pedig a 8. helyen végzett a döntőben!

A férfiaknál Noic Garioud behúzta a második számot is Andrey Kraitor előtt, a dobogóra még Trevor Tunnington állhatott fel. Márton Károly egyedüliként képviselte a magyar színeket a döntőben és a 7. helyet szerezte meg!

Felfújható deszkások versenyében volt a legtöbb induló nők és férfiak összesen majdnem 60-an vágtak neki a Lupa tavon kijelölt 3 km-es távnak. A nőknél Dobi Etelka, Ebenspanger Dóra és Gonda Helga állhatott fel a dobogóra. A férfiak versenyét Kövér Márton nyerte a mindössze 16 éves Szabó Zénó Attila és Zöllner Viktor előtt.

A verseny utolsó napján a technika számban remek küzdelmet láthatott a közönség, mert minden egyes bójánál komoly küzdelem volt a helyekért. A női döntőben az utolsó fordulónál nagy tülekedés alakul ki. Slekta Réka szenzációsan látta meg a lehetőséget és óriási hajrával és sprinttel az első helyen ért célba! Rasztotzky Eszter 4, Pesti Anna Rozália a 8. helyen végzett az erős mezőnyben!

A férfiaknál ezúttal sem talált legyőzőre az Új-Kaledóniai Noic Garioud, mögötte az olasz Claudio Nika és az ausztrál Kaelan Lockhart futott át a célvonalon. Kövér Marci 6-ként ért partot, egyedüli magyarként a döntőben.

Az MKKSZ-nek köszönhetően ismét nagyon színvonalas SUP eseményt sikerült megrendezni, köszönjük a szervezők munkáját. Nekünk hazai SUP-osoknak óriási élmény látni a világ legjobbjait, de sajnos ide jóval kevesebb nemzetközileg is jegyzett versenyző jött el mint a VB-re. Persze a világkupa sorozat idén indult és a nemzetközi helyzet sem a legjobb, de azért jó lett volna még több európai élversenyzőt látni.

Hivtalos eredménylista részletesen: http://results.loopasup.com/

Képek: Kálmándy Pap Zoltán, Solymos Tamás