Nagyon sok sportot nagyon sokféle képpen lehet űzni, a SUP is közéjük tartozik. Itthon a legtöbben a kényelmes evezést, a tempósabb versenyzést vagy a SUP jógát preferálják, de vannak még lehetőségek ebben a sportban is! Bemutatjuk a SUP freestyle-t!

Egyensúly és akrobatika

Mint a neve is mutatja ebben a „szakágban” nincs korlát, szabadstílusú SUP-ozás nem a tempóról, hanem az egyensúlyról és trükkök bemutatásáról szól. Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen trükköket lehet bemutatni egy SUP deszkán? Nagyon sokfélét, lássuk őket:

Trükkös indulások

A legtöbben csak felmászunka deszkára, vagy netán egy stégről indulunk, de lehet ezt másképp is csinálni: fejfölött bedobva és ráugorva, egy csatorna partján szaladva, a SUP-ot vízre ejtve és ráugorva, netán egy lábbal rálépve és úgy elindulva!

Forgások

A SUP-pal előbb-utóbb mindenki megtanul megfordulni, de nem így! Egyetlen evezőscsapás és kész is a 180 fokos forduló! Ha pedigi unod, hogy mindig a deszka végén állva fordulsz, akkor inkább menj előre és fordítsd meg úgy!

Egyensúly trükkök

Sokan gyakorolják a hátralépős, step back turn-t, de itt inkább arról van szó, hogy mennyi ideig tudod a deszkád egyik végét a víz alá nyomva, a függőlegeshez minél közelebb tartani a deszkádat. Egyensúly kérdése az is, hogy tudsz-e egy egész kört egy lábon állva evezni a deszkáddal?

Trükkök az evezővel

A könnyű üvegszálas vagy karbon evezők gyorsan feljönnek a víz tetejére, ezt kihasználva ha dárda szerűen dobod be a vízbe akkor nagyjából ugyanott fog feljönn a víz alól, közel függőlegesen. Ha csak lenyomod és elkapod az sem semmi, de mit szólsz, hogy van, akik közben átfordítja fölötte a deszkát?

Freestyle SUP videók

Végezetül lássunk néhány videós példát a fent leírtakra! Na ki fogja nyáron gyakorolni ezeket a trükköket?

Az első videó japánból érkezett, a trükkök mellett a környezet is irigylésre méltó!

Itt van az egyik legismertebb freestyle SUP-os a West SUP Stylers, Portugáliából:

Végül egy ismeretlen versenyző, aki klasszikus zenére, már-már balett szintű művészetet ad elő, néha egylábon!

Te is meg fogsz próbálkozni az itt látott trükkökkel? Melyik tetszett a legjobban?