Már egy hónapja van nálam a Thomas Breitling Adventure, amely a márka egyetlen idei új modellje. Méretre szinte pontosan megegyezik a korábbi deszkámmal, mégis sok különbséget tapasztaltam meg az első 50 km evezés során.

A korábbi, lassan 5 éves Zray R1 túradeszkám még mindig jól tartja magát, de mivel nem mai technológia azért megérett a cserére. A mérete ideális túrázásra, de súlya, sima és csúszós EVA padja már sokszor borzolta az idegeimet. Kaptam az alkalmon, amikor Dinnyés József felhívott, hogy lenne-e kedven kipórbálni az új deszkát, ami egy különleges szkeg megoldást is tartalmaz.

12’6″-os hosszban (384 cm) és 30″ (75 cm) szélességben elég sok felfújható SUP deszkát lehet kapni, de az – nem csak ebben a méretben -kuriózum, hogy három szkegnek van hely a SUP alján. Ráadásul egyből 4 uszonnyal érkezik a csomag, így van variációs lehetőség bőven az elhelyezésükre. A két nagy (21 cm) és két kicsi (11 cm) szkeg kombinációjából az alábbiakat próbáltam, különböző körülmények között.

Szkeg, Fin: A deszka alján elhelyezkedő uszony, amely elősegíti a SUP egyenes haladását. Enélkül gyakorlatilag körbe forognál a deszkával. A nagyobb méretű szkeg nem csak az egyenes haladást segíti elő, hanem csökkenti/lassítja a SUP oldal irányú billegését is.

Két nagy szkeg hátul

Ezzel a kombinációval az átlagosnál jobban tartja az egyenest a deszka, bár a teljes hibás evezéstechnikát ez sem oldja meg. Tehát ha úgy evezel, hogy 2-3 csapásonkánt oldalt kell váltanod, akkor a dupla nagy szkeggel ez mondjuk 4-5 lesz. De 8-10 csapást is tudsz egyenesen haladni egy átlag SUP-pal, akkor ezzel szinte olyan, mintha egyenes vágányon mennél, ami nem enged letérni jobbra-balra.

A másik hozzáadott érték, hogy a szkege felülete miatta az oldalirányú billegése lelassul a deszkának. Egyszerűen lassabban billen a deszka, mert sok vizet kell eltolnia az uszonynak. Szóval jócskán hozzáad a stabilitáshoz. Ezt a Balaton-átevezésen vettem észre a legjobban, mert bár az időjárás kegyes volt, de az elhúzó rendőrmotorcsónakok és sártkányhajók azért ránkszabadítottak jó pár oldalhullámot.

Volt szerencsém szembeszélben is evezni vele az RSD-n ahol érezhetően kevesebbet kellett korrigálni akkor, amikor a nagy uszonyok voltak használatban a régi egy szkeges, de hasonló méretű SUP-hoz képest.

Két kis szkeg hátul

Aki járt már a Molnár sziget körül az RSD-n az tudja, hogy június végétől nagyon nehezen járható ez a szakasz, mert nagyon dús lesz a vegetáció. A túra közepén jutott eszembe, hogy keresek egy stéget és felteszem a kis szkegeket, hogy kiderítsem mennyivel lehet velük jobban haladni a növényzetben. A csere gyorsan megtörtént, köszönhetően a slide in rendszerű szkegháznak. Sokan nem szeretik, mert nem nyújt akkora variációs lehetőséget mint az US fin box, ami igaz is, de a legtöbb SUP-osnak bőven elegendő az a kínálat, ami elérhető ebből a típusból. Másrészt egy csavaros szkeg cseréjének biztosan nem álltam volna neki, egy stégen ülve, mert ha leeseik a csavar akkor vége is a mókának.

Szóval a csere után már nem kellett kerülgetnem a növényzetet és a korábbi megakadások is megszűntek. Később, amikor elbambultam egy hattyúcsalád látványától csak akkor vettem észre, hogy éppen egy zöld mezőben lapátolok, amikor az evezőm tollát alig bírtam kiemelni a rajta lógó növényektől. Nem csak a kisebb magasság miatt akad el kevésébé az uszony, de a formája is sokkal inkább kedvez annak, hogy lecsússzon róla a növényzet. Persze egy víz alatt megbúvó faágban ez is elakad, de a lágyszárú növényekkel könnyen elbánik.

A túra végén, ahogy kiértünk a főágba, kellemetlen szembeszél fogadott, remek teszt volt ez arra vonatkozóan, hogy a két kicsi szkeg ilyen körülmények között minként állja meg a helyét. A helyes evezéstechnikára vonatkozó tapasztalataim itt is igazolást nyertek. Alig éreztem különbséget a régi egy uszonyos deszkám és a két kicsi uszonnyal szerelt Thomas Breitling Adventure SUP között a szembeszélben. A szél könnyen belekapott a deszkába, ezért igyekeztem a lehető leginkább a széllel szembe fordítani a SUP-ot, amíg ez sikerült addig jól haladtam. De ahogy elfordultam, már fordított is a szél tovább. Tehát nem volt rosszabb, mint egy átlagos 1 szkeges deszka, de nyilván a két nagy szkeggel könnyebb lett volna tartani az irányt.

Általános tapasztalatok

Ezt a gyémánt mintás, ma elterjedtnek mondható EVA borítást hiányoltam a régi deszkámról. Az olyan sima volt, hogy ha vizes lett (mikor nem lesz vizes?), akkor úgy csúszott mint a jég! Ez viszont tökéletesen teszi a dolgát és hosszú távon is kényelmes a talpamnak.

A deszka merevsége kifejezetten jó, ezen nyilván segít a sok-sok réteg (a belső kamra 3, a külső 2). A merevsége miatt a siklás is rendben van, jobb tempóra vagyok vele képes, mint a régivel, mert az azért hajlamos volt a huppogásra.

A két kamra nekem nem ad extra biztonság érzetet, mert itthon a legritkábban evezek távol a parttól. Az RSD Budapestnél alig 100 méter, de a legszélesebb részén is éppen több, mint 300 méter széles. A pumpálás és a leeresztése macerásabb, mint az egy kamrás deszkáké, de valamit valamiért. Kibírható.

A kiegészítők hozzák a minimumot, de nem sokkal többet. A táska pár centivel lehetne magasabb, mert csak a teljesen leeresztett SUP fér bele, ha marad benne levegő, akkor kicsi küzdeni kell vele. A lapát egyszerű alu, de egész könnyű darab (916 grammnak mértem), volt már a kezemben ennél sok rosszabb darab.

A SUP-ot most akciósan megveheted a Thomas Breitling oldalán.

Szponzorált tartalom

Most megnyerheted ezt a SUP-ot, ha legalább 2000 Ft-tal támogatod a DUNA 420 csapatát!

2023. július 16-23.

A DUNA 420 csapata indítja a Millió Lépés Program új kihívását és a teljesítménytúrával adományt gyűjt a Magyar Szervátültetettek Szövetségének.

7 nap alatt SUP-on eveznek végig a Duna teljes magyarországi, 420 km-es szakaszán.

Támogass minket és legyen tiéd egy prémium túra SUP!

Támogasd adományoddal a Magyar Szervátültetettek Szövetségét, hogy megvalósíthassuk programjainkat és támogathassuk a rászorulókat! 2.000 Ft feletti támogatóink között egy Thomas Breitling Adventure 12.6 prémium SUP kerül kisorsolásra augusztus 14-én a TBR Europe Limited Kft. felajánlásaként.