Tudtad, hogy a Török riviéra egyik első SUP bázisát egy magyar lány alapította? Szilvivel beszélgettünk, aki Újpestről indult útnak és a Földközi tengeri Antalyaban kötött ki.

Hogyan kerültél Törökországba?

Erre a rövid válasz az, hogy Törökországba sok sok éve az egyetem alatt kerültem ki Erasmusos diákként. Egy évet tanultam Ankarában és miután Idegenforgalom és Szálloda szakon tanultam, gondoltam a tanév végén jó lesz nekem Antalyában a Török Riviérán egy szezon nyári munka. Ennek lassan 15 éve már.

Hogyan kezdtél supozni?

Suppal és a Sup Jógával egy ázsiai utam alkalmával találkoztam először, majd Magyarországon a Balatonon próbáltam ki egy barátnőmmel. Csodálatos volt, még úgy is, hogy dőltem és borultam az első próbálkozásra.

Hogy jött a sup bázis ötlete?

Antalyában élek a gyönyörű Földközi – tenger mellett. Mindemellett Törökországot négy tenger veszi körben tavakban talán kevésbé, de folyó vizekben gazdag ország, főként ez a déli vidéke.

A kislányom talán még nem is volt egy éves, vele voltam otthon többnyire, sok álmatlan éjszakám volt akkoriban. Egy ilyen éjszakán született meg a gondolat, hogy szeretnék a suppal komolyabban foglalkozni és sup jógát is tartani. Rövidesen bele is vágtam

Milyen kihívásokkal szembesültél a tevékenységed során?

Az egyik legnagyobb kihívás mikor elkezdtem talán az volt, hogy megértsék az emberek, hogy azért megyünk napfelkeltében mert ekkor tudunk. 🙂 Ilyenkor sima a tenger és alkalmas a szél is arra hogy biztonságban bejárjuk a vizeket. A törökök lévén mediterrán nép szeret sokáig heverészni és hosszan kényelmesen reggelizni, a legtöbbeket a reggel 5 órás találkozó erőteljesen sokkolt. 🙂

Viccet félretéve a legnagyobb kihívás az időjárás, lévén Antalyát is a Földközi – tengert egy átlag 1600-1800 méter magas hegység rendszer, a Torosz hegység övezi. Földrajzi adottságaiból eredően, hihetetlen változékony szelek és időjárás jellemzi. Egyik percben még ragyogó napsütés majd 10 perc múlva hatalmas trópusi vihar is kialakulhat bizonyos évszakokban. Vagy Antalya egyik vége napos szélcsendes, 6-7 km-re tőle viszont viharos az idő.

Az elmúlt négy év során meterológiai központtá nőttem ki magam 🙂

A másik nagy kihívást az jelenti, hogy miután teljesen új keletű dologról van szó nem nagyon van országos szabályozás ezért mindig fejfájás, ha új helyre megyünk, hogy lehet-e vagy sem, pláne, mert általában erre a választ se tudja senki.

Antaláyan elsőként kezdtem supoltatni és sup jógát tartani, így gyakorlatilag mindent egyedül jártam körbe, legyen jogi legyen időjárási kérdés. Ma már több sup kölcsönző is működik nem csak Antalyában, de egész Törökországban, akik miután, amit tudtam két kézzel kikapartam előttük sok nehézséggel nem találkoztak. Ez egyrészt viszont büszkeséggel is tölt el, mert sokszor először hozzám fordulnak tanácsért.

Miben más, mint a magyaroszági viszonyok?

Nehéz ezt megmondani, hiszen ugyan otthon, Magyarországon tanultam, de itt csaptam igazából bele a lecsóba. Azt gondolom, hogy a tenger jelenléte lehet a legnagyobb különbség.

Maga a tenger egy csoda, türkiz kék, végtelen, csendes és zajos egyszerre, halak, delfinek, fóka, tengeri teknős van itt minden. Mindemellett kiszámíthatatlan és veszélyes is lehet. Nagyon karakteres szelek vannak például, szezon és napszakhoz kötött, ezeket nagyon jól kell ismerni, ahhoz, hogy a suppolás élmény maradjon és ne harc a természeti elemekkel.

Ajánlod Magyarok részére?

Persze! Az Antalát körülvevő főként mészkőből képződött Torosz hegység ugyanis a partok mentén is rengeteg csodát kínál. A város maga egy mészkő falra épült, melyet keleten homokos, nyugaton kavicsos tenger övez. Lévén mészkő képződmény számtalan kisebb nagyobb barlang van itt, melyek nagy része sup vagy kajakon kívül mással nagyon nem közelíthető meg. A barlangok belsejében cseppkövek, halrajon víz alatti alagutak is vannak. Gyakorlatilag a város központjában kristálytiszta tengerrel,  barlangokkal delfinekkel fókákkal tengeri teknősökkel, a sziklák réseiben élő ragadozó madarakkal, vagy akár kisebb és nagyobb halász madarakkal is találkozhatunk. Elképesztő látványok szoktak elénk tárulni supozás közben.

Mindemellett Antalaya és a környékén számtalan kisebb öböl van, amik tökéletesek supolásra.

Milyen jóga alapokkal rendelkezel? Mióta jógázol? Mesélj erről is kérlek.

7-8 éve jógázom aktívan majd 2017-ben végeztem el az alap jóga oktató képzést itt Törökországban. Akkor még inkább csak magam miatt, nem gondoltam komolyan, hogy valaha ezzel fogok majd foglalkozni. Idegenforgalomban dolgoztam aktívan körülbelül 15 évig, nagyjából minden szegletén. Idegenvezetőként amikor hetekig sőt hónapokig úton van az ember sokszor ez volt az egyetlen rendszer az életemben, hogy reggel és ha volt erőm este jógáztam.

A jógaoktató képzés után hirtelen döntéssel elmentem Kambodzsába 2 hónapra, ahol életemben először órát is tartottam már és elmondhatatlan jó élmény volt ez az új kihívás mellett. Teljesen más tapasztalat a korábbi életemhez képest. Két nagy mérföldkő van talán az életemben, az egyik a jóga előtti és jóga utána élet, a másik a kislányom születése előtti és utáni élet.

Innentől kezdve a jóga tényleg a mindennapjaim része lett és látva, hogy a szűk környezetemet is milyen jól érintette ez nem igazán akartam már erről az útról letérni.

Miket tanultál még?

A 200 órás jógaoktató képzést Törökországban csináltam meg egy közel 1 hónapos elvonuláson.

Ugyanabban évben elvégeztem a pilates oktatói tanfolyamot is, majd nagyjából 1 évre rá Magyarországon végeztem el a Kismama és kisbaba jóga oktatói tanfolyamot. Ez várandós majd közvetlen szülés utáni (pre és post natal) Jógát illetve 0-24 hónapos baba-mama jógát takar.

A tanfolyam alatt én is várandós lettem igy még nagyobb élmény volt, majd 36 hetes kismamaként tettem le a kismama jóga oktatást. Lunával a kislányommal folytattuk a baba mama jógát is.

Rengeteg workshopon mini tanfolyamon vettem részt amikor csak tehettem, “itthon”is és “otthon” is. Egy meditációs tréninget is elvégeztem, aminek mind a magán mind a szakmai életben hatalmas hasznát veszem.

Azon a bizonyos éjjelen, mikor megálmodtam, hogy a sup jóga lesz, amit csinálnom kell majd az internetet bújva bukkantam rá Rubesch Lindára és a SUP Jóga oktató tanfolyamára, amit Balatonföldváron tartott. Csak pár hónapot kellett már rá várnom, hogy hazamenjek és elkezdjük, de már maga gondolat is óriási motiváció volt.

Azóta a hatha jóga mellett az Ashtanga jóga szerelmesévé is váltam, de úgy gondolom ez a fajta tanulás is egy életre szól.

Milyen jellegű túrákat, foglalkozásokat tartasz?

Mikor elkezdtem az volt az álmom, hogy csak sup jógát fogok tartani. A fülemben csengnek Linda szavai, hogy ne felejtsem el, hogy maga jóga sőt a sup jóga mennyire speciális dolog, igy csak sup jógával nem megy.

Ez igy is lett 🙂 Nagyon masszív visszajáró sup jógás vendégeim lettek, de egyre inkább kezdett mindenki az evezés iránt érdeklődni. Az igazad megvallva sokáig nem adtam be a derekam, nyílt víz, szél hullámok, csak a “baj van vele”. Valahogy azonban fordult a kocka és többnyire sup túrákat tartok már, ez a városban 1-2 órás de városon kívül 3-4 órás nagyobb lélegzetvételű túrák is vannak.

Idén meglesz a 7. táborom is. Ebből egyet magyar vendégekkel csináltunk, év végén pedig egy angol csoportom is lesz. A többin főkét törökök vagy itt élő külföldiek vettek részt.

Fix bázissal is rendelkezel?

Nincs fix bázisom, vagyis a fix bázisom a kicsi kocsim. Ez egy félig karaván félig furgon, ebben hordom a bázisom. Antalya hatalmas város, területileg is. Kelet- Nyugati kiterjedése meghaladj a 40 km-t is. Hol itt hol ott van evezés, nagyban az időjárás függvénye is ugye ez. Mostanában több turista csoportom is van, így muszáj vagyok a környező szállodákhoz illetve környékükre kijárni. Konferenciák, Táborok, csapatépités cégeknek, szülinapi bulikák st….

Tartasz utazós túrákat is?

Persze! Igazából a kedvencem, amikor 1-2-3 napra el tudunk menni valahova. Ezeket főként tavasszal vagy ősszel tartom, mégpedig azért mert a nyarak erre nagyon melegek, ha akarnánk se tudnánk egyhuzamban tovább a vízen lenni, tavasszal és ősszel viszont akár 4-5 órát is el lehet lenni.

Ilyen utakon van lehetőség kicsit kitörni a városból, különlegesebb helyekre, akár távolabb esőkre is eljutni.

Egy éve álmom, hogy Kappadokiában tartsak egy ilyen tábort, idén júniusban végre meg lesz.

Aki nem hallott még Kappadokiáról röviden annyi hogy az úgynevezett tündérkémények tucatjai, régi több ezer éves tufába vájt fölt feletti és alatti! Városok találhatóak itt. A régiót Törökország leghosszabb folyója szeli át, ezen fogunk mi is suppolni, nyárfák, több ezer éves tufába vájt egykori városok, birkák kíséretében. Mesebeli, holdbéli táj ez.

Egy ilyen kiruccanáson a supozáson kívül túrázás, jóga, sup jóga, hangmeditáció, tánc stb is bekerül a programba.

 Legnagyobb élmények, amit a pályafutásod alatt szereztél?

Minden sup élmény. Volt persze egy két rosszabb is, de hálistennek kevés. Ilyen lehet pl egy hirtelen feltámadó off shore szél a tenger közepén.

Jókból számtalan van. Kettőt emelnék ki, az egyik egy egykori földrengés során víz alá került   Ókori város körüli sup túra volt. Antalya városátol körülbelül 130 km-re levő Demre-Kekova szigete körüli terület. Ez a vidék ma is,mind természet mind műemlékvédelmi terület, tilos a búvárkodás és sok helyen még a fürdőzés is.

Régi romok és szarkofágok közt evezni a kristálytiszta tengerben hihetetlen élmény.

A másik egy hegyi barlanghoz és Európa legnagyobb barlang tavához kapcsolódik.

Antalyától körülbelül 2 órás autóútra található ez a barlangtó, mely 3 szintes, mi a legalsó szintjén tudtunk bemenni, a Turisztikai és Kulturális minisztérium illetve az Erdőügyi Minisztérium külön engedélyével. A környező táj is magával ragadó, hegyek,erdők amíg a szem ellát, több völgy melyet átszel a Köprü Cay nevű folyó, Törökország utolsó vadonélő lovait lehet látni a környéken még mindig csordákban, illetve több műemlékvédelmi épület is található Ormana falujában.

Itt supoltunk fel a barlang végéig, ahol egy kb 40 méter magas hatalmas cseppkő- vízesés található, mely nyárra a talajvíz csökkenésével kiszárad, ekkor profi hegymászó felszereléssel a 2. szintre is fel lehet mászni mely 40 méterrel fentebb nyílik.

Ide kétszer volt szerencsénk ellátogatni szintén egy 2 napos kirándulás keretében. Így ugyanis a környéket bejárni is lehetőség nyílik.

De a legnagyobb élmények közt van a Mediterrán vagy más nevén Szerzetes Fókákkal való találkozás is, mindez a város központjában levő sziklák lábánál.

Mentettünk már hálóba akadt tengeri teknőst is. Még azon a nyáron jártunk Dalyanban, ahol a vadregényes nádasokkal körbevett Dalyan folyó végén található az ország leghosszabb védett tengerparti szakasza, ahol a tengeri teknősök pároznak/raknak fészket, majd kikelnek a kisteknősök. Itt található az ország legnagyobb teknős rehabilitációs központja is, ahova az általunk kimentett teknős is került. 🙂

Élményben szerencsére hiány nincsen erre, mindenkit szeretettel várok aki kiváncsi a vidékre, hiszen Antalya nem csak tengerpart és all inclusive szállodákból áll, sőt!

Kövessétek Szilvit be a közösségi felületeken: instagram.com/antalya_sup

Az interjút készítette: Metes Tamás

Tomek – Metes Tamás

Supfanatikus, életművész, a Szigethalmi Közösségi Pont Supmunkása