Idén Zamárdiban került megrendezésre a Balaton átevezés, amely a helyhiány miatt költözött Fonyódról Zamárdiba, a jól ismert fesztiválok színhelyére. A helyszín így tényleg megfelelő volt, mindenkinek jutott hely, bőven elfértek a SUP-ok, kajakok, kenuk a parton is, nem csak a vízben.

A rajtszám átvétel gyorsan haladt, ami újdonság volt, hogy chip-et is kaptunk az időméréshez, bár ennek működése számomra nem volt teljesen tiszta. A startnál a szokásos módon, a stégen a rajtbíró mondta a rajtot és ezzel indult az időmérés, ehhez nem kell chip. A fordulónál és a célnál ugyanúgy kiabálni kellett a rajtszámot, bár kétségtelen, hogy a befutó kapu szorgalmasan pittyegett a célba érkezők áthaladásakor, de nem tudom, hogy végül melyik idő került az eredménylistába.

Újdonság volt a ruhatár is, ami az egyedül érkezőknek óriási segítség. Leadhatták a SUP táskáját és pumpáját az evezés idejére, nem kellett a parton őrizetlenül hagyni.

Az MKKSZ illetékesei először 10 órára, majd a helyszínen 10:55-re halasztották a rajtot, mert bíztak a szél csökkenő erejében. Ez be is következett, akik az utolsók között 14.00 után rajtoltak már-már sima vízen tehették meg a 8 km-ben kijelölt távot, míg az elsők között rajtolók már-már belekóstolhattak a vadvízi evezésbe is.

Mindenki izgatottan várta a rajtot!

Többünk mérése alapján 6,5 km környékén volt a teljes táv, a kiírással szemben, amely 8 km-t tartalmazott. Nem tudom, hogy ez a rövidítés is az időjárásnak köszönhető vagy véletlen, de nekem személy szerint nem hiányzott az a plusz 1500 méter ezen a lötyögős vízen. A rajt után néhányszor be is estem, majd egy szakaszon térdelve is eveztem, mert minden irányból jöttek a hullámok.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, amikor megpillantottam balról érkezni a Szigliget menetrendszerű hajó, amelyet egy rendőr motorcsónak kísért át a mezőnyön, előttem 50 méterrel. Sőt, ez előfordult vitorlással is, mármint, hogy meg kellett állni, amíg áthaladt előttünk. Nekem nem volt túl fontos az idő, így nem zavart. De, ha ezt egy olyan versenyző előtt hajtják végre, aki esélyes a TOP 5-re (nemenként az első 5 helyezett nevezést kapott a SUP VB Open kategóriájára) és emiatt kell 1-2 percet várakoznia, akkor biztos, hogy nem csak a meleg miatt kap gutaütést.

A Szigliget keresztezte az utamat, a hullámait észre sem vettem.

A fordulónál mindenkinek be kellett mondani a rajtszámát. Mivel senki nem szeretett volna lemaradni a féltávnál kötelező rögzítésnek, ezért lassítás és torlódás alakult ki, miközben mindenki a rajtszámát kiabálta a zsűrihajónak.

Tülekedés a fordítóbójánál.

Idén volt a legtöbb SUP-os az átevezések történetében, 324 női- és 482 férfiversenyző haladt át a célt jelölő kapu alatt SUP deszkán állva vagy térdelve.

Összességében ez egyenlőre a legnagyobb SUP-os tömegsportrendezvény hazánkban, ami szinte biztos, hogy főleg a Balatonnak szól. 10 km körül teljesítménytúrából van még vagy 10 a szezonban, ahol nagyon jó lenne, ha az indulók száma az itteni 10%-át elérné. Ráadásul ezek a versenyek sokszor zártabb vizeken zajlanak, ahol nincsenek ekkora hullámok és a szél sem ennyire vészes, tehát kezdőknek ideálisabb terepen zajlanak.

A továbbiakban azon fogunk dolgozni, hogy a kevésbé divatos, de csodás tájakon megrendezett teljesítménytúrákon is népesebb SUP mezőny jöjjön össze.

A következő hétvégén Szabolcs megyében lesz egy nyílt SUP verseny oda is érdemes ellátogatni, felfedezni a Rétközi tó lehetőségeit. Részletek >>

Balaton átevezés eredmények

Férfi TOP 10

1FLO-TEXNebucz Norbert0:42:12
2CSBCsopaki Balázs0:44:39
3PihePihelevics Csaba0:45:29
4EtreTóth Etre0:45:30
5SUP Race Hungary SE – SzaszaNagy Szabolcs0:46:00
6BivalyHubik Attila0:46:46
7Naish HungaryKovács Gábor0:48:20
8Zsozsovizitura.huŐri Zsolt0:49:52
9MTK SzabadcsapatKolb Tamás0:49:52
10SUPshop BalázsSzili Balázs0:51:31

Női TOP 10

1SUP Race Hungary Se EsztiRasztotzky Eszter0:50:48
2SUP GyőrKovács Sára0:56:53
3SUPshop ShantiSzánti Dominika0:59:25
4BalkanMasterSuba-Bokodi Éva1:00:11
5Homo SUPiensDobi Etelka1:03:43
6SUPshop AmiUracs Annamária1:06:12
7VandusZupkó Vanda1:06:56
8VVSC SUP Velence 1Tubel Blanka1:09:12
9BettiSUPTáp Bernadett1:09:15
10FireflyHorváthné Vass Beatrix1:09:54

Balaton átevezés 2021 galéria

Apropó, azt tudjátok, hogy idén még kétszer lehet átevezni a Balatont?

Balatonlelle – Szepezdfürdő – Balatonlelle 12 km – augusztus 8.

Fonyód – Badacsony – Fonyód 9 km – augusztus 28.